Antena Meniu Search
x

Video Baraje anti-tanc la Iaşi. Un artist din Kiev a donat oraşului o operă de artă

Arta războiului la Iaşi. Un artist din Kiev a donat oraşului o operă de artă compusă din 16 baraje anti-tanc. O imagine comună în Ucraina de mai bine de două luni şi jumătate, o realitate greu de privit în România. Lucrarea ne aminteşte cât de privilegiaţi suntem că trăim în pace.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 23.05.2022, 20:37

Vezi și

Instalaţia-manifest domină Piaţa Unirii din Iaşi. 16 baraje anti-tanc, aşezate în cerc, îi opresc din drum pe ieşeni. Imaginea războiului îi tulbură pe cei care au cunoscut doar pacea. "Nu este doar războiul ucrainenilor, este practic al nostru al tuturor", spune un ieşean. Opera de artă "Cercul Mişcător" e creaţia artistului ucrainean Nikita Kadan. Instalaţia a fost adusă la viaţă de meşterul stabilit în Sibiu, Thomas Fink. Iar semnificaţia gravă a lucrării e înţeleasă până şi de copii.

Instalaţia va rămâne în Piaţa Unirii până la sfârşitul lunii

"Noi avem luxul acesta de care ne bucurăm să trăim pe timp de pace şi să ne bucurăm de artă pe când ei...acolo imaginea asta face parte din peisajul lor de fiecare zi şi sunt strict obiecte utilitare", a declarat Marlene Herberth, curator. Nici locul în care a fost amplasată creaţia care aminteşte de război nu a fost ales întâmplător. Piaţa Unirii din Iaşi este cunoscută şi pentru faptul că aici sunt sute de porumbei, simbol al păcii. În acelaşi timp, forma sa circulară aminteşte de hora Unirii, care se dansează aici, în fiecare an, de 24 ianuarie.

Ca orice operă de artă, instalaţia stârneşte şi emoţii negative. Scopul artistului ucrainean a fost atins: Cercul Mişcător îi pune pe localnici pe gânduri. "Sculptura atrage atenţia asupra războiului, care este atât de aproape, şi care este de fapt un război împotriva tuturor europenilor şi împotriva tuturor celor care cred în valorile democraţiei", a declarat Nikita Kadan, artist ucrainean. Instalaţia va rămâne în Piaţa Unirii până la sfârşitul lunii, când se va încheia Romanian Creative Week. Artistul vrea ca apoi lucrarea să fie dezmembrată, iar cele 16 baraje anti-tanc să fie donate oraşului, ca un talisman protector împotriva războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Baraje anti-tanc la Iaşi. Un artist din Kiev a donat oraşului o operă de artă