Un bărbat a murit pe munte, iar salvamontiștii au ajuns greu pentru că au mașina sechestrată
Un bărbat a murit pe munte, în Maramureş, în timp ce aştepta intervenţia Salvamontului. Două ore le-a luat salvatorilor să ajungă la victimă, iar motivul este halucinant.
Un bărbat a murit pe munte, în Maramureş, în timp ce aştepta intervenţia Salvamontului. Două ore le-a luat salvatorilor să ajungă la victimă, iar motivul este halucinant. Au venit pe jos pentru că maşina de intervenţii fusese sechestrată cu o zi înainte de un executor judecătoresc. Autoturismul, care aparţine Primăriei din Borşa, a fost confiscat de o asociaţie care susţine că autorităţile îi datorează 17 mii de hectare de pădure. Asta chiar dacă unul dintre fondatori a mărturisit deja că cererea se bazează pe acte false.
Turistul de 68 de ani era în drumeţie pe un traseu din Pietrosul Rodnei, când a suferit un accident vascular. Soţia sa a sunat imediat la 112. Pentru că niciun elicopter nu era disponibil să preia cazul, dispeceratul a apelat la Salvamontiştii din Borşa. Însă nici ei nu au putut interveni imediat.
Maşina a fost sechestrată de o organizaţie a foştilor proprietari de păduri din zonă, printr-un ordin judecătoresc. O bătălie pentru 17.000 de hectare de pădure.
Aşa că salvamontiştii au plecat cu o maşină personală. Dar din cauza drumului greu, automobilul s-a stricat după doi kilometri. Salvatorii au luat-o pe jos.
Video:
Turistul, care venise din Deva, a fost resuscitat timp de o oră, dar nu a mai putut fi salvat. Salvamontiştii spun că astfel de cazuri se pot întâmpla oricând, în lipsa maşinii de intervenţie.
Ioan Timiş, şef Salvamont Borşa: Am avut, ieri, încă o solicitare, un diabetic la Pasul Prislop. Am trimis un taxi să-l ia.
Drept la replică din partea Asociaţiei Composesorale Borşa
"O știre falsă, construită de Primarul Orașului Borșa, Timiș Ion Sorin, în stilul clasei stăpânitoare și a lumii politice care de 30 de ani luptă împotriva comunităților locale, a fost propagată de toată presa naţională.
Cu cinism brutal și egoism rece a fost legat decesul unei persoane pe muntele Pietrosul Rodnei și durerea unei soții ce și-a pierdut soțul de o activitate de executare silită pentru recuperarea unor penalitați de 530.000 lei, datorate de Orașul Borșa pentru nerespectarea unei hotărâri irevocabile pronunțată în anul 2004.
Este adevărat că în 18 iulie 2019 s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile ale Orașului Borșa: 5 autovehicule, mobilierul din sala de ședințe a consiliului local, din birourile primarului, viceprimarului și secretarului, bustul lui Gheorghe Pop de Băsești.
Dintre vehiculele sechestrate, trei au fost date în custodia domnului Mihali Matei, preşedintele Composesoratului Borşa (Skoda Octavia - MM 14 UAT, Dacia Logan - MM 14 SPC și Opel MM 09 PRB) fiind tractate și depozitate la o altă locație.
Celelalte două vehicule sechestrate - Dacia Logan MM 07 SPC (folosită de poliția locală Borșa) și Nissan Patrol (MM 01 UAT) au rămas în custodia și folosința debitorului Orașul Borșa, astfel cum se consemnează în mod expres în procesul-verbal de executare silită.
Așadar, autoturismul Nissan Patrol nu a ieșit niciun moment din posesia și folosința Orașului Borșa și ar fi putut să fie utilizat la intervenția Salvamont din zona Pietrosul Rodnei.
Jurnaliștii care au preluat știrea falsă, pe lângă faptul că nu au solicitat și punctul de vedere al persoanelor acuzate, indirect, de decesul unei persoane, trebuie să privească în direcția potrivită: incompetența primarului Timiș Ion Sorin și refuzul autorităților de a respecta o hotărâre irevocabilă pronunțată acum 15 ani au fost elemente care au dus la intervenția eșuată a echipei Salvamont.
De exemplu, câte mașini de teren de ultimă generație și performante ar fi cumpărat primarul Timiș Ion Sorin cu cei peste 200.000 EURO dați firmelor de avocatură pentru a hărțui în instanță Composesoratul Borșa?
A fost construită o ştire falsă, cu complicitatea unei prese inerte, care nu verifică informația, pentru a se cultiva ura, o otravă infiltrată, încetul cu încetul, în sufletul unei comunității ce trebuie sa primească 17.000 hectare teren forestier și care trebuie demobilizată, cu orice preț, în demersul de recuperare a unui patrimoniu ce face parte, potrivit legii, din tezaurul istoric al României", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Composesorale Borşa.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰