Eveniment

Un bărbat a murit pe munte, iar salvamontiștii au ajuns greu pentru că au mașina sechestrată

De Redactia Observator. Publicat pe 20.07.2019 la 22:56 Actualizat pe 07.08.2019 la 11:49

Un bărbat a murit pe munte, în Maramureş, în timp ce aştepta intervenţia Salvamontului. Două ore le-a luat salvatorilor să ajungă la victimă, iar motivul este halucinant.

Salvamontiști în misiune

Un turist a murit pe munte în Maramureș, iar salvamontiștii din Borșa au mașina de intervenție sechestrată

Observator

Un bărbat a murit pe munte, în Maramureş, în timp ce aştepta intervenţia Salvamontului. Două ore le-a luat salvatorilor să ajungă la victimă, iar motivul este halucinant. Au venit pe jos pentru că maşina de intervenţii fusese sechestrată cu o zi înainte de un executor judecătoresc. Autoturismul, care aparţine Primăriei din Borşa, a fost confiscat de o asociaţie care susţine că autorităţile îi datorează 17 mii de hectare de pădure. Asta chiar dacă unul dintre fondatori a mărturisit deja că cererea se bazează pe acte false.

Turistul de 68 de ani era în drumeţie pe un traseu din Pietrosul Rodnei, când a suferit un accident vascular. Soţia sa a sunat imediat la 112. Pentru că niciun elicopter nu era disponibil să preia cazul, dispeceratul a apelat la Salvamontiştii din Borşa. Însă nici ei nu au putut interveni imediat.

Ioan Timiş, şef Salvamont Borşa: Cu o zi înainte au fost sechestrate maşinile primăriei, printre care şi o maşină de-a noastră.

Maşina a fost sechestrată de o organizaţie a foştilor proprietari de păduri din zonă, printr-un ordin judecătoresc. O bătălie pentru 17.000 de hectare de pădure.

Sorin Ion Timiș, Primar Borșa: Nu se poate folosi maşina pentru că maşina este sub sechestru şi dacă o scoţi în drum automat îţi ia poliţia numerele şi îţi face dosar penal.

Aşa că salvamontiştii au plecat cu o maşină personală. Dar din cauza drumului greu, automobilul s-a stricat după doi kilometri. Salvatorii au luat-o pe jos.

Ioan Timiş, şef Salvamont Borşa: Am făcut două ore şi jumătate. Cară targă. Am luat cu noi şi doi asistenţi de la UPU Borşa. Cară şi bagajele lor în cârcă. În două ore şi jumătate am ajuns la victimă.

Video:

Turistul, care venise din Deva, a fost resuscitat timp de o oră, dar nu a mai putut fi salvat. Salvamontiştii spun că astfel de cazuri se pot întâmpla oricând, în lipsa maşinii de intervenţie.

Ioan Timiş, şef Salvamont Borşa: Am avut, ieri, încă o solicitare, un diabetic la Pasul Prislop. Am trimis un taxi să-l ia.

Drept la replică din partea Asociaţiei Composesorale Borşa

"O știre falsă, construită de Primarul Orașului Borșa, Timiș Ion Sorin, în stilul clasei stăpânitoare și a lumii politice care de 30 de ani luptă împotriva comunităților locale, a fost propagată de toată presa naţională.

Cu cinism brutal și egoism rece a fost legat decesul unei persoane pe muntele Pietrosul Rodnei și durerea unei soții ce și-a pierdut soțul de o activitate de executare silită pentru recuperarea unor penalitați de 530.000 lei, datorate de Orașul Borșa pentru nerespectarea unei hotărâri irevocabile pronunțată în anul 2004.

Este adevărat că în 18 iulie 2019 s-a instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile ale Orașului Borșa: 5 autovehicule, mobilierul din sala de ședințe a consiliului local, din birourile primarului, viceprimarului și secretarului, bustul lui Gheorghe Pop de Băsești.

Dintre vehiculele sechestrate, trei au fost date în custodia domnului Mihali Matei, preşedintele Composesoratului Borşa (Skoda Octavia - MM 14 UAT, Dacia Logan - MM 14 SPC și Opel MM 09 PRB) fiind tractate și depozitate la o altă locație.

Celelalte două vehicule sechestrate - Dacia Logan MM 07 SPC (folosită de poliția locală Borșa) și Nissan Patrol (MM 01 UAT) au rămas în custodia și folosința debitorului Orașul Borșa, astfel cum se consemnează în mod expres în procesul-verbal de executare silită.

Așadar, autoturismul Nissan Patrol nu a ieșit niciun moment din posesia și folosința Orașului Borșa și ar fi putut să fie utilizat la intervenția Salvamont din zona Pietrosul Rodnei.

Jurnaliștii care au preluat știrea falsă, pe lângă faptul că nu au solicitat și punctul de vedere al persoanelor acuzate, indirect, de decesul unei persoane, trebuie să privească în direcția potrivită: incompetența primarului Timiș Ion Sorin și refuzul autorităților de a respecta o hotărâre irevocabilă pronunțată acum 15 ani au fost elemente care au dus la intervenția eșuată a echipei Salvamont.

De exemplu, câte mașini de teren de ultimă generație și performante ar fi cumpărat primarul Timiș Ion Sorin cu cei peste 200.000 EURO dați firmelor de avocatură pentru a hărțui în instanță Composesoratul Borșa?

A fost construită o ştire falsă, cu complicitatea unei prese inerte, care nu verifică informația, pentru a se cultiva ura, o otravă infiltrată, încetul cu încetul, în sufletul unei comunității ce trebuie sa primească 17.000 hectare teren forestier și care trebuie demobilizată, cu orice preț, în demersul de recuperare a unui patrimoniu ce face parte, potrivit legii, din tezaurul istoric al României", se arată într-un comunicat al Asociaţiei Composesorale Borşa.

În articolul

Bărbat mort pe munte, în Maramureș. Salvamontiștii au întârziat, pentru că mașina le-a fost sechestrată

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Citește și

Ludovic Orban, despre protestul din Piaţa Victoriei: „A fost pregătit”pe observatornews.ro
3562 de cazuri de coronavirus în ultima săptămână. "Avem focare date de asimptomatici", spun mediciipe observatornews.ro
O nouă țară europeană intră, din nou, în carantină! Peste 300.000 de oameni sunt afectați. În Italia se pregătesc restricții noipe a1.ro
🔥🔥🔥 Atenție, conținut nerecomandat cardiacilor! Daniela Crudu şi sora ei, show incendiar la plajă | VIDEOpe a1.ro
Familii disperate la Spitalul de Urgență Craiova: „Ne-aţi băgat mama în sac şi ziceţi că are COVID, nemernicilor!“pe spynews.ro
Caz șocant la malul mării. Cadavrele a doi tineri au fost găsite într-o valiză. Cine sunt victimele și ce vârstă aveaupe spynews.ro
Declaraţie total neaşteptată făcută de Anamaria Prodan după ce l-a lovit cu pumnul în faţă pe Dan Alexa. "E sufletul meu"pe antenasport.ro
Cristian Borcea a confirmat că a câştigat 70 de milioane de euro, în cei peste 4 ani cât a stat la închisoare: "Am făcut banii ăştia"pe antenasport.ro
15 Dayspe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Bianca era gravidă în luna a șaptea când a aflat că are COVID-19. ”Știam că testul va fi pozitiv!” Ce simptome avea tânăra mămicăpe antena3.ro
Ce e în mintea oamenilor care spun că nu există COVID? Fenomenul, explicat de dr. Cristian Andreipe antena3.ro
5 destinatii de vacanta din Romania unde poti merge cu cortulpe cars.ro
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă astape playtech.ro
Horoscop săptămânal, 13 - 19 iulie. Vărsătorii învață să se bucure de lucrurile măruntepe jurnalul.ro
Ce se întâmplă cu pensiile? Cîțu, anunț importantpe jurnalul.ro