Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Băutura românească servită cândva în casele nobililor și la palatele regale din Viena și Budapesta, vedeta propriului său festival în Banat

Weekendul acesta, Festivalul Răchiei din Banat a fost locul perfect pentru distracţie! Zeci de vizitatori s-au bucurat de muzică, mâncare delicioasă şi băutură din belşug. Şi cum bănăţenii şi-au scos la înaintare faimoasa răchie, standurile au fost pline şi cu preparate tradiționale, mai ceva ca la mama acasă.

de Redactia Observator

la 20.10.2024 , 09:46

În inima Banatului de munte, la Băile Herculane, tradiţiile vechi de sute de ani încă se păstrează cu sfinţenie. Specifică zonei este răchia din prune, care este tare şi la propriu şi la figurat. Preparată după rețete străvechi, în cazane speciale din cupru, și maturată în butoaie din lemn de salcâm sau dud pentru a-i da culoare și gust, această licoare se vinde anual mai ceva ca pâinea caldă.

"Noi aici, în Banatul de Munte încă ţinem la această metodă de a produce natural". "A fost un an mai dificil. În  primăvară a fost brumă, ghiaţă şi-am crezut că nu o să rămână nimic, dar într-un final au rămas de toate. Am fost mulţumiţi", spun organizatorii.

Savoare şi diversitate

Vezi și

Dar răchia bănățeană nu se limitează doar la prune. Acum, delicioasa băutură se face și din alte fructe, precum gutui sau mere, ce aduc un plus de savoare și diversitate. Un adevărat festin pentru simțuri, păstrat cu dragoste pentru tradiție.

Pe acelaşi subiect

"Produse autentice, de-ale noastre, răchia, pălinca de pere, de cireşe, de gutui avem". "Am venit şi noi cu câteva produse reprezentative pentru comună, răchie în mod special, că festivalul e al răchiei". "Rachia de prună, palinca de prună, de gutuie", spun comercianţii.

Și cum acest eveniment reunește anual producătorii bănățeni, festivalul a fost plin de preparate tradiționale specifice zonei, pregătite cu dragoste, ca la mama acasă. De la delicioasa slană, la gustoasa brâză de munte, fiecare stand a oferit o explozie de arome și gusturi autentice. 

"Produse tradiţionale: cârnaţi, caltaboşi, din cămara noastră. Avem aici, brânză, mălai, cornută". "Produse din carne, brânzeturi. Avem slănină, jambon, ceafă, cotlet, costiţă, caltaboşi, cârnaţi, pastramă". "Am adus şi un mălai, brânză de munte, brânză de oaie", spun producătorii.

Răchia din Banatul de Munte se distinge clar de pălinca ardelenească. Deși nu este la fel de tare, gustul său unic, asemănat adesea cu cel de whisky, o face deosebită. În perioada interbelică, această licoare rafinată a fost nelipsită de pe mesele bucureștenilor și a fost servită în casele nobililor și la palatele regale din Viena și Budapesta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Evenimente » Băutura românească servită cândva în casele nobililor și la palatele regale din Viena și Budapesta, vedeta propriului său festival în Banat