Beatrice Rancea, sub control judiciar în dosarul privind presupuse fraude financiare la Opera din Iași

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 02.03.2021, 09:12.
Actualizat: 02.03.2021, 09:12

Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale din Iaşi, a fost plasată sub control judiciar într-un dosar ce vizează fapte precum delapidare, fals în acte şi constituire de grup infracţional organizat.

Beatrice Rancea, plasată sub control judiciar

Beatrice Rancea, plasată sub control judiciar

Mediafax Foto / Alexandra Pandrea via Hepta

Managerul Operei Naţionale din Iaşi este acuzat că ar fi folosit în interes propriu, prin decontări fictive, peste 5 milioane de lei, banii primiţi de la Ministerul Culturii, în loc să promoveze cultura.

Concret, în ultimii 7 ani, banii oferiţi de minister Operei Naţionale au fost folosiţi în interese proprii. Sumele ajungeau la persoane din Iaşi şi Bucureşti prin decontări fictive: presupuse plăţi de chirii către colaboratori ori achiziţii. Prejudiciul? Aproximativ cinci milioane de lei.

Beatrice Rancea, fraudă cu peste 5 milioane de lei

În realitate, însă, banii nu ar fi fost folosiți nici pentru achiziţii, nici pentru colaboratori sau chirii. Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional ar fi creat un adevărat sistem prin care sumele colosale erau folosite pentru a-şi creşte lor nivelul de trai după bunul lor plac.

O parte dintre achiziţiile frauduloase erau mascate de cumpărarea unor costume de la o creatoare de modă din Capitală.

Anca Vîjiac, purtător de cuvânt IPJ Iaşi: "Cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată, fals şi uz de fals".

În plus, procurorii au dispus control judiciar și pentru alte 10 persoane din dosar.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.