Video Fraudă de milioane: Fantoma banilor de la Operă. Beatrice Rancea, bănuită că ar fi delapidat subvenţiile acordate de Ministerul Culturii
Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale din Iaşi, a fost ridicată de mascaţi chiar din sediul instituţiei. Este cercetată într-un dosar ce vizează fapte precum delapidare, fals în acte şi constituire de grup infracţional organizat. Ar fi folosit în interes propriu, prin decontări fictive, peste 5 milioane de lei, banii primiţi de la Ministerul Culturii, în loc să promoveze cultura.
Mascaţii la Operă. La primele ore ale dimineţii, procurori DIICOT, poliţişti şi jandarmi au descins în sediul Operei Naţionale Române din Iaşi. Căutau documente care să le confirme suspiciunile de fraudă financiară. Printre primii suspecţi aduşi a fost chiar Beatrice Rancea, cea care din anul 2011 conduce instituţia. După şase ore, a fost dusă direct la audieri.
Rancea este bănuită că ar fi delapidat subvenţiile acordate de Ministerul Culturii. Concret, în ultimii 7 ani, banii oferiţi de minister Operei Naţionale au fost folosiţi în interese proprii. Sumele ajungeau la persoane din Iaşi şi Bucureşti prin decontări fictive: presupuse plăţi de chirii către colaboratori ori achiziţii. Prejudiciul? În jur de cinci milioane de lei.
Bani folosiţi în interesul propriu
În realitate, însă, banii nu ar fi fost folosiți nici pentru achiziţii, nici pentru colaboratori sau chirii. Potrivit anchetatorilor, grupul infracțional ar fi creat un adevărat sistem prin care sumele colosale erau folosite pentru a-şi creşte lor nivelul de trai după bunul lor plac.
O parte dintre achiziţiile frauduloase erau mascate de cumpărarea unor costume de la o creatoare de modă din Capitală.
Anca Vîjiac, purtător de cuvânt IPJ Iaşi: "Cercetări într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare în formă continuată, fals şi uz de fals".
Nu e primul scandal, însă, la Opera din Iaşi. Angajaţii se plâng deja că de câţiva ani suportă abuzuri greu de închipuit. Şi au protestat aproape săptămânal pentru schimbarea conducerii.
Aurel Bălai, vicepreședintele sindicat Artis Moldova: -Au fost făcute plângeri de către angajaţii de aici? De-a lungul timpului?! -Haha, muuulte, foarte multe. Pentru toate abuzurile pe care le-a întreprins doamna de a lungul celor 10 ani de mandat, oameni daţi afară, oameni care şi-au câştigat drepturile in instanţă.
- Ce sperați să se întâmple?
- Dreptate. Să se afle adevărul și să se curaţe imaginea instituției.
26 de percheziţii au fost efectuate atât la instituţii, cât şi la adresele de domiciliu ale suspecţilor. 14 persoane au fost duse la audieri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰