Antena Meniu Search
x

Bebeluşul încuiat în maşină de părinţi, în pericol de moarte. Cât de cald se face într-o maşină lăsată la soare

Atitudinea unor părinţi iresponsabili putea să provoace o tragedie, aseară, într-o parcare din staţiunea Mamaia! O fetiţă în vârstă de un an a fost lăsată să doarmă în maşina încinsă de căldură, de părinţii care au plecat să mai prindă câteva ore de plajă.

Vezi și

Atitudinea unor părinţi iresponsabili putea să provoace o tragedie, aseară, într-o parcare din staţiunea Mamaia! O fetiţă în vârstă de un an a fost lăsată să doarmă în maşina încinsă de căldură, de părinţii care au plecat să mai prindă câteva ore de plajă. Alţi turişti au observat copilul, dar în loc să ceară ajutor la 112, s-au limitat să filmeze şi să aştepte întoarcerea părinţilor.

În maşina închisă, într-un aer irespirabil şi o temperatură insuportabilă, o fetiţă de un an aproape se sufocă. Cu uşile închise, geamurile ridicate şi motorul oprit, autoturismul arde sub soarele puternic. Câţiva turişti privesc uluiţi copilul.

Martorii spun că au dat alarma imediat şi au sunat la 112, însă poliţiştii declară că nu au primit nicio sesizare.

Cel puţin o oră, părinţii nu s-au întors la maşina în care îşi abandonaseră fetiţa. Şi nu se ştie cât timp a mai stat, înainte, în parcare bebeluşul, înainte să fie găsit. Când şi-au făcut apariţia, mama şi tatăl au avut o explicaţie şocantă: nu au vrut să îl trezească din somn, aşa că au plecat fără el la plajă.

Direcţia generală pentru Protecţia Copilului Constanţa s-a autosesizat în urma prezentării cazului și urmează să se ia legătura cu DGASPC Suceava, care să demareze o anchetă socială.

Inconştienţa extremă a celor doi părinţi ar fi putut ucide bebeluşul. Reporterii Observator au făcut un experiment: cât de repede creşte temperatura într-o maşină lăsată la soare într-o zi caniculară.

Înainte de a parca mașina, am folosit aerul condiţionat, iar temperatura din autoturism este de 22,6 grade Celsius. Cu motorul oprit, pericolul apare în doar câteva minute. Temperatura creşte imediat, iar aerul devine tot mai sufocant.

După 30 de minute, timp în care maşina a stat cu uşile şi geamurile închise, termometrul arată undeva la 36,9 grade, 37 chiar, iar aerul este oricum irespirabil.

Pentru un copil, lispa de oxigen are efecte imediate. Funcţiile vitale încetinesc până la deces, spun specialiştii.

MARIAN BURLEA, medic pediatru:

Există riscul de supraîncălzire şi de şoc termic, supraîncălzire, ceea ce implică şocuri, dezhidratare, pierderi de lichide prin evapoararea cutanată sau prin respiraţie, să zicem, accelerată, dar mai ales teama, spaima, anxietatea copilului care nu a simţit părinţii în preajma lui.

Gestul revoltător surprins în Mamaia pare să fi devenit un obicei în întreaga lume. La nivel mondial, din 2004 până în prezent, cel puţin 300 de copii au murit după ce au fost abandonaţi în maşini. Scene similare au fost surprinse şi la noi în ţară. La începutul anului, în Cluj, doi părinţi și-au lăsat bebelușul singur în mașină, timp de o oră, în pacarea unui centru comercial din oraș, cât timp au stat la cumpărături.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Bebeluşul încuiat în maşină de părinţi, în pericol de moarte. Cât de cald se face într-o maşină lăsată la soare