În Bucureşti, poezia contemporană a coborât în stradă, la propriu, pentru un eveniment destinat lecturii
Vrem să tragem un semnal de alarmă. 2019 a fost declarat Anul Cărţii, în România. Anul cărţii într-o ţară care nu se prea îndreaptă spre biblioteci, din păcate.
Vrem să tragem un semnal de alarmă. 2019 a fost declarat Anul Cărţii, în România. Anul cărţii într-o ţară care nu se prea îndreaptă spre biblioteci, din păcate. La nivelul Uniunii Europene, ne aflăm pe ultimul loc în ceea ce priveşte piaţa de carte. Noroc că, din când în când, iniţiative lăudabile ne mai trezesc la realitate.
În Capitală, a avut loc un eveniment special. Poezia contemporană a coborât în stradă, la propriu. În aer liber, exact în centrul Bucureştiului, zeci de volume au aşteptat doritorii să le descopere. Să le răsfoiască şi să simtă mirosul de tipar proaspăt.
Mai puţin de jumătate dintre românii cu vârsta peste 18 ani au citit o carte în ultimele 12 luni. Dar asta se poate schimba prin intermediul bibliotecilor urbane interactive, care presupun muzică, dans, şi chiar poezie audio.
Şi exact asta s-a întâmplat pe una dintre străzile din centrul Bucureştiului. Zgomotul maşinilor a fost înlocuit cu muzica în surdină, iar pietonii grăbiţi au luat o scurtă pauză de la agitaţia de zi cu zi. S-au aşezat pe scaune sau pe covoare şi au redescoperit lumea poeziei contemporane.
Toate artele şi-au dat mâna în mijlocul mulţimii. Pe lângă muzică şi literatură, au avut loc şi numere de dans.
Din păcate, la capitolul lectură, România nu stă deloc bine. Aproape un sfert dintre români nu citesc deloc, iar cei mai mulţi cumpără cărţi doar din când în când.
Datele mai arată că femeile citesc, în general, mai mult decât bărbaţii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰