Antena Meniu Search
x

Video Bijuteria arhitecturală din inima Iaşului. Păstrează şi acum farmecul de acum două sute de ani

Facem acum o călătorie în trecut şi trecem pragul unei adevărate bijuterii arhitecturale aflate în inima Iașului. Casa Catargiu, cunoscută drept Muzeul Unirii din Iași, păstrează şi acum farmecul de acum două sute de ani. Aici a locuit şi prinţul Alexandru Ioan Cuza, care s-a îndrăgostit de ea chiar înainte de a fi ales domnitorul Principatelor Unite. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 13.03.2024, 17:05

Vezi și

E suficient să păşim în Muzeul Unirii din Iași ca să simţim că ne întoarcem în timp sute de ani, până în vremurile despre care învăţam în manualele de istorie. 

Bijuteria arhitecturală din inima Iaşului

Lăcrămioara Munteanu, muzeograf: În casa aceasta, care aparţinea unui boier unionist, s-au întâlnit pentru prima dată cei care doreau unirea şi acest loc l-a impresionat, a rămas în inima lui Cuza. 

Clădirea, construită în stil neoclasic la începutul secolului al nouăsprezecelea a fost ridicată de familia Catargi. Deşi vorbim despre boieri moldoveni influenţi, mai important este faptul că aceasta i-a fost casă primului domnitor al Principatelor Unite. 

Pe acelaşi subiect

Lăcrămioara Munteanu, muzeograf: O casă construită la începutul secolului al 19, familia Catargi, Constantin şi Eliza Catargi sunt ctitorii casei. Această casă intră în proprietatea mai multor familii boiereşti, ca la jumătatea secolului al 19lea să devină locuinţă prinţului Alexandru Ioan Cuza.

Clara Mihociu, reporter Observator: Fiecare încăpere avea rolul său. Aici avem cabinetul Elenei Cuza. De altfel, mobilierul este cel original. Scaunul cu spătar şi biroul sunt chiar cele folosite de doamna Elena Cuza şi nu lipsesc de pe birou nici florile sale preferate, cameliile. 

De altfel, ca în orice casă boierească a acelor vremuri, fiecare încăpere are un scop precis. Iar sala în care se lua masa era mereu una specială. 

Lăcrămioara Munteanu, muzeograf: Nu puteai să vii la masă dacă nu aveai o anumită costumaţie. Nu lipseau florile, nu lipsea vinul şi toate acestea aveau un farmec special, pentru că lucrurile nu erau făcute la întâmplare, este vorba de un anume stil pe care familia Cuza îl pune în practică. 

Casa care respiră istorie a fost şi locuinţa Regelui Ferdinand în timpul primului război mondial. Puţini ştiu însă povestea ei. 

Andrei Apreotesei, manager Palatul Culturii Iaşi: Fie că vorbim de Alexandru Ioan Cuza, sau de regele Ferdinand, fie că vorbim despre familiile boiereşti Catargi sau Balş, fie că vorbim de oameni importanţi sau dregători, toţi şi-au găsit aici inspiraţia şi liniştea, dar şi cele mai bune decizii să le ia aici. 

Muzeul Unirii face parte din Complexul Muzeal Moldova din Iaşi şi an de an îi trec pragul 15.000 de musafiri. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Bijuteria arhitecturală din inima Iaşului. Păstrează şi acum farmecul de acum două sute de ani