Video Bilanţ negru pe şoselele din România. În doar 7 luni, am depăşit numărul celor care au murit în accidente în 2019 şi 2020
Pandemia a pus frână tragediilor în lanţ de pe şosele. Acum însă pare că apăsăm tot mai tare pedala de acceleraţie spre moarte. În doar 7 luni, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere l-a depăşit pe cel dintr-un an întreg, fie că vorbim de 2020, fie de 2019. Viteza rămâne principala cauză, însă şi alcoolul sau drogurile vin tare din urmă.
Pandemia ne-a ţinut în case şi am avut străzi mai goale ca oricând. Şi în timp ce ne luptam cu un virus nou, a dispărut lupta de pe şosele. Mai puţine accidente, mai puţini morţi. Apoi, ne-am întors la "normal", mai nervoşi şi mai nerăbdători ca niciodată. În doar 7 luni, am depăşit nu doar numărul celor care au murit pe şosele în 2020, ci şi pe al celor care au decedat în accidente pe tot parcursul anului 2019.
Emil Gâtej, specialist siguranţă rutieră: S-au dezobişnuit de a face faţă frustrărilor din trafic. Această pauză a dus la scăderea unor reflexe, a unor deprinderi.
Amenzile au curs pe bandă rulantă
În plus, ne-am învăţat cu drumuri libere şi nu mai anticipăm pericolele corect, spun specialiştii.
- Şoferi prinşi băuţi şi drogaţi pe străzile din Capitală. Poliţiştii au dat 55 de sancţiuni contravenţionale
- Poliţia Română: Numărul accidentelor grave produse în acest an, în scădere semnificativă faţă de anii...
- Legislația privind circulația pe contrasens ar putea fi modificată. Ce sancțiuni ar putea primi șoferii care...
Viteza rămâne principala cauză a accidentelor rutiere grave. În primele 7 luni ale anului, poliţiştii au dat peste 380.000 de amenzi pentru şoferii care au apăsat prea tare pedala de acceleraţie.
Emil Gâtej, specialist siguranţă rutieră: Au învăţat că pot să facă aproape orice, să meargă pe contrasens pe autostradă să fie agresivi, nu există consecinţe.
Şi iresponsabilitatea merge mai departe. Consumul de alcool şi drogurile la volan sunt la ordinea zilei. În medie, în fiecare zi din acest an, 20 de şoferi au fost prinşi băuţi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0.4 mg în aerul expirat. Adică peste 4.300 de şoferi care au rămas şi fără permis, dar s-au ales şi cu dosar penal. În ceea ce priveşte drogurile, cifrele arată că în doar 7 luni, peste 700 de şoferi consumaseră substanţe interzise înainte să se urce la volan. Doar sâmbătă seară, pe străzile din Capitală, în doar câteva ore, poliţiştii au prins mai mulţi şoferi care au consumat alcool sau chiar cocaină şi canabis.
''Să vă urcaţi băut la volan e ok?
Dar poate am băut o bere.''
Poliția Română pregăteşte un proiect de lege cu sancţiuni dure împotriva şoferilor cu un comportament agresiv. Iar Ministerul Afacerilor Interne intenționează să revizuiască procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰