Antena Meniu Search
x

Video Bilanțul furtunii din România: Peste 100 de mașini avariate, solarii și gădini de sute de mii de lei distruse

Furtuna a trecut, dar pagubele au rămas. În toată ţara, peste 100 de maşini au fost distruse de copacii doborâţi de vânt. În Buzău, vâtul puternic a distrus solariile şi grădinile producătorilor de legume. Pagubele sunt uriaşe, de sute de mii de lei. Disperaţi, oamenii spun că nu au bani să îşi pună din nou pe picioare afacerile. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.04.2024, 20:26

Vezi și

Vijelia care a măturat totul în cale cu rafale de 100 de km/h a lăsat în urmă dezastru în multe locuri din ţară. În Buzău, acolo unde multi oameni traiesc din cultivarea legumelor, solariile și grădinile sunt complet distruse. Cât vezi cu ochii plantele sunt puse la pământ.

  • Claudiu Breazu, legumicultor: Ieri a bătut vântul cu foarte, foarte multă putere. Cred că au depăşit 100 şi ceva kilometri la oră rafalele. 2.000 de m este daună totală. Am în acest dosar salată. Să ştiţi că e foarte afectată că a bătut vântul. Pagube sunt, depăşesc 20.000. Ieri pe câmp erau numai nailoane. 
  • Preda Barbu, legumicultor: Am 68 de ani, de 50 şi ceva de ani în grădină, dar nu mi s-a întâmplat asa ceva. A fost uragan, cred că avea 100 pe oră. Când veneau rafalele de vânt, lua pe tot, te dădea într-o parte. Am încercat să repar, dar nu am putut, că zburai cu folie cu totul. Aici, cu şipci cu tot, mă costă vreo 400 de milioane. Nu am de unde, rămân aşa. 

Furtuna a făcut ravagii în România. Producătorii speră să obţină despăgubiri de la direcțiile agricole

Și Capitală a fost măturată toată ziua de vijelie. Pompierii și angajații primăriirlor au fost chemaţi în câteva ore la peste 300 de intervenții. Cele mai multe pentru copaci, stâlpi, panouri și acoperișuri doborâte de vânt. Peste 30 şoferi și au găsit mașinile făcute praf în parcare. Din fericire nu au fost răniţi. 

Pe acelaşi subiect

Vântul puternic a afectat mai multe clădiri vechi din Capitală. Astăzi, pompierii au decopertat acoperişul fostei Fabrici de Bere Bragadiru după ce a fost distrus vijelia de ieri.

În timp ce restul ţării vântul a bătut cu putere, la munte încă sunt troiene de zăpadă. Utilajele intervin pe cel mai spectaculos tronson din Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului, bucată de drum care e închisă în fiecare iarnă. 

  • Diana Speretoiu, reporter Observator: Dacă în alţi ani, în zona Păpuşa, la peste 2.000 de metri altitudine utilajele îşi croiau cu greu drumul prin troienele chiar şi de patru metri, acum misiunea nu mai este atât de dificilă. În această zonă, de exemplu, stratul de zăpadă nu e mai mare de un metru și jumătate. 

Din dronă, altădată nu-ți dădeai seama pe unde e drumul, acum se văd parapetele și chiar asfaltul curat. 

  • Mărioara Băbu, crescator animale: Fac traseul ăsta de peste 47 de ani, niciodată nu a fost mai puţină zăpadă ca anul acesta. În curând, trebuie să urcăm turmele la munte şi neavând altă cale de acces suntem nevoiţi să facem traseul ăsta. 

Transalpina s-ar putea deschide mai devreme anul acesta

Și turiștii, și localnicii trag speranțe că drumul s-ar putea deschide mai devreme decât în alte primăveri.

  • Cristi Tudor, reprezentant DRDP Craiova: Nu putem da niciun termen, nu putem spune până când nu vedem la faţa locului, după vârf, nu vrem să dăm speranţe. 

Anul trecut, cea mai înaltă şosea din ţară s-a deschis pe 16 iunie. Ciclonul Nelson s-a îndepărtat de noi, dar continuă să se formeze alte furtuni. Efectele lor se vor vedea în următoarele zile când se anunţă ploi ca de vară în special în Ardeal şi Moldova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Bilanțul furtunii din România: Peste 100 de mașini avariate, solarii și gădini de sute de mii de lei distruse