Antena Meniu Search
x

Biserica Ortodoxă Română, îngrijorată de "recentele încercări de implementare a educației sexuale, cu caracter obligatoriu"

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit miercuri și a decis să introducă un nou sfânt în calendarul bisericesc și să înființeze două parohii în Ljubljana şi Dubai. De asemenea, reprezentanții bisericii și-au manifestat îngrijorarea față de proiectul educație sexuală în școli.

de Redactia Observator

la 22.07.2021 , 11:37

Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel - Mediafax Foto / Cristian Radu Nema via Hepta (arhivă)

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit miercuri, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Participanții au decis să înscrie numele Sfântului Cuvios Nichifor cel Lepros în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 4 ianuarie. O altă decizie se referă la incompatibilitatea slujirii clericale cu funcțiile și demnitățile publice, precizându-se că „arhiereului, preotului, diaconului, monahiei și monahului din Biserica Ortodoxă Română, le este interzis să ocupe funcții de demnitar/înalt funcționar public la nivel central sau local, în Statul român sau în alte state”.

De asemenea, Sfântul Sinod a reamintit că, potrivit sfintelor canoane, hirotoniile în treaptele de diacon și de preot în Biserica Ortodoxă Română se pot săvârși de către chiriarh doar pentru parohii și mănăstiri din eparhia pe care o păstorește conform prevederilor statutare. „Ierarhul care va hirotoni un candidat aparținând altei eparhii decât cea pe care o păstorește, fără încuviințarea ierarhului de la care provine candidatul, va fi trimis în judecata Consistoriului arhieresc prim, iar hirotonia va fi declarată nulă”, au stabilit participanții la Sfântul Sinod al BOR.

Totodată, a fost aprobată înfiinţarea a două noi parohii pentru comunitățile ortodoxe române din Ljubljana (Slovenia) şi din Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambele parohii vor fi sub directa autoritate a Patriarhiei Române.

Articolul continuă după reclamă

Membrii Sfântului Sinod au vorbit și despre educația sexuală în școli

„Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum şi de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situaţia sănătăţii sexuale şi reproductive şi a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătăţii femeilor (Raportul Matić). Patriarhia Română își reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează „educaţia pentru viaţă” și avertizează asupra riscurilor unei „educaţii sexuale” cu un conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor”, au transmis reprezentanții BOR.

sursa: Mediafax

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Evenimente » Biserica Ortodoxă Română, îngrijorată de "recentele încercări de implementare a educației sexuale, cu caracter obligatoriu"