Antena Meniu Search
x

Blue Monday 2021. 18 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an

Luni, 18 ianuarie, este cea mai deprimantă zi din acest an, aşa numita Blue Monday. Această titulatură este stabilită după diferite criterii şi calcule, dar în final este desemnată cea de-a treia zi de luni din an.

de Monica Palade

la 18.01.2021, 17:08

Vezi și

Blue Monday datează deja de 15 ani şi este un prilej de a aminti oamenilor că cei mai mulţi dintre noi se luptă cu această boală.

În 2020, Blue Monday a avut loc pe 20 ianuarie.

Cum s-a născut Blue Monday

Teoria celei mai deprimante zi din an a apărut în 2005 şi aparţine psihologului britanic Cliff Arnall, care s-a folosit de un calcul matematic, luând în calcul mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

Cum ianuarie vine după sărbători şi cheltuieli mai mari, asta se resimte şi asupra psihicului uman. La asta contribuie şi temperaturile scăzute din termomentru. Teoria a fost însă criticată de-a lungul timpului pentru că ar fi făcut parte dintr-o campanie publicitară a unei companii de turism.

Pandemia de coronavirus a accentuat depresia

Deşi în 2005, psihologul Cliff Arnall nu a luat în calcul şi pandemia de coronavirus atunci când a lansat teoria Blue Monday, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că frica, izolarea, restricţiile, dar şi urmările financiare ale COVID-19 vor afecta foarte mult starea de sănătate psihică a oamenilor.

Tot specialiştii au ajuns la concluzia că cei mai vulnerabili să dezvolte depresia şi anxietatea sunt tinerii şi cadrele medicale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Blue Monday 2021. 18 ianuarie, cea mai deprimantă zi din an