Antena Meniu Search
x

Bogdan Aurescu, după ce rușii au cerut NATO să fie primiţi în inspecţie la baza de la Deveselu: ”Nu avem nimic de ascuns”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, spune că nu este nicio problemă ca reprezentanții Federației Ruse să viziteze Baza de la Deveselu, însă precizează că ar trebui să fie reciprocitate: „Dacă sunt interesați să verifice că nu e nicio amenințare, avem și noi dreptul să vizităm bazele lor”.

de Redactia Observator

la 27.01.2022, 22:50

Bogdan Aurescu, după ce rușii au cerut NATO să fie primiţi în inspecţie la baza de la Deveselu: ”Nu avem nimic de ascuns”
Bogdan Aurescu, după ce rușii au cerut NATO să fie primiţi în inspecţie la baza de la Deveselu: ”Nu avem nimic de ascuns” - Profimedia Images

„Noi nu avem nimic de ascuns la Deveselu. Noi am spus întotdeauna că acolo se găsesc niște interceptori care vizează posibile amenințări cu atacuri balistice din afara spațiului euro-atlantic, deci nu din partea Rusiei. Poziționarea acestei baze de la Deveselu față de Federația Rusă este de așa natură, încât nu prezintă o amenințare față de rachetele inter-continentale sau de alt tip ale Federației Ruse”, a spus Bogdan Aurescu, într-o emisiune la Digi24.

Ministrul spune că Federația Rusă poate să verifice, la cerere, baza de la Deveselu, însă ”există și o cerință de reciprocitate”.

„Eu nu văd absolut nicio problemă ca Federația Rusă sau oricine altcineva să vină să viziteze baza de la Deveselu și să se convingă personal că acolo este nimic altceva decât ceea ce am spus noi. Nu există niciun fel de amenințare față de Federația Rusă. Dar există în același timp, și aici cred că este o cerință absolut logică, există și o cerință de reciprocitate. Dacă Federația Rusă este interesată să verifice ceea ce deja, cred că știe și anume că această bază nu reprezintă în niciun caz o amenințare, și noi aliații, inclusiv România, avem dreptul să cerem, să vizităm și noi baze de rachete, de exemplu amplasate pe teritoriul Federației Ruse”, conchide Aurescu.

Potrivit jurnaliștilor de la Washington Post, NATO a primit o cerere din partea Rusiei să inspecteze bazele militare din România.

Pe acelaşi subiect

Răspunsul României în cazul în care Rusia începe un conflict militar în Ucraina

Totodată, Bogdan Aurescu a declarat că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, Federaţia Rusă riscă sancţiuni la nivel european, arătând că este vorba despre "sancţiuni individuale" care vizează anumite persoane, dar şi sancţiuni care vizează unele sectoare precum cel economic sau financiar.

"În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina - ceea ce, evident, nu ne dorim şi încercăm să evităm tocmai prin aceste eforturi diplomatice foarte intense care au loc în această perioadă - într-un astfel de caz este evident că atât la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi la nivelul Uniunii Europene vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Federaţia Rusă nu şi le doreşte. În primul rând, la nivelul NATO vom adopta decizii cu privire la o consolidare puternică, substanţială a flancului estic (...) pe de altă parte la nivelul Uniunii Europene pregătim un set foarte consistent de sancţiuni, iar aceste sancţiuni, aşa cum s-a decis deja la Consiliul European din decembrie, vor produce consecinţe masive – citez acum din documentul respectiv – şi costuri severe faţă de Federaţia Rusă”, a adăugat ministrul. 

Aurescu a respins ideea ca România să trimită trupe militare în sprijinul Ucrainei, arătând că acest stat nu este membru al NATO, el susţinând, în schimb că "există perspectiva unui sprijin intensificat pentru Ucraina".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Bogdan Aurescu, după ce rușii au cerut NATO să fie primiţi în inspecţie la baza de la Deveselu: ”Nu avem nimic de ascuns”