Antena Meniu Search
x

Video Bojdeuca "de lux" a lui Ion Creangă s-a redeschis. Cum explică autorităţile dotările prea moderne, deşi o parte au fost mascate

Bojdeuca lui Ion Creangă a fost redeschisă astăzi publicului. Restaurarea a venit cu o serie de controverse, iar arhitecţii au ţinut cont de ele. Între timp au mascat prizele cu scoarțe modolvenești şi au pus în valoare obiectele mai vechi. Unii ar spune că tot nu e destul. Dar autorităţile locale au o explicaţie pentru critici: chiar dacă acum pare modernă, bojdeuca se se va învechi odată cu trecerea timpului.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 15.12.2023, 20:27

Vezi și

După valul de comentarii, specialiştii care s-au ocupat de reamenajarea bojdeucii lui Creangă şi-au însuşit criticile. Astăzi, la inaugurare, lucrurile s-au mai schimbat. Prizele întinse prin casă au fost mascate de scoarțe modolvenești de pe vremea scriitorului. Şi holul gol a fost redecorat cu obiecte de odinioară.

Bojdeuca lui Ion Creangă s-a redeschis

"În interior cel puţin, bojdeuca şi-a recăpatat parţial aspectul de odinioară. Au fost readuse obiectele de mobilier, care erau aici şi înaintea restaurării, măsuţa la care a scris Ion Creanga, călimara şi inclusiv lampa, au fost şi acestea curăţate, însă sunt aceleaşi", arată Clara Mihociu, reporter Observator.

Cu toate astea, instalaţia de încălzire a rămas în pereţi pentru ca vizitatorii să nu simtă frigul de altădată, după cum explică autorităţile. Nu doar modernizarea interiorului, ci şi a exteriorului i-a indignat pe istorici.

Pe acelaşi subiect

"Celebra tindă din spate în care Creangă şi Eminescu stăteau la piscina vremurilor respective, în butoaiele de vin, te mai îndeamnă spre aşa ceva, apoi nu ştiu să fi avut un asemenea sistem de ferestre acest pridvor din spatele casei", spune Vasile Cotiugă, profesor universitar Facultatea de Istorie.

Explicaţiile oferite de autorităţi

Autorităţile locale nu se mai tem de critici şi nici de inspectorii Ministerului Culturii care au fost trimişi să evalueze lucrarea. "Dacă nu erau aceste discuţii controversate, nu se ştia nimic despre Bojdeucă. Mă bucur că Creangă este din nou de actualitate", a declarat Gheorghe Băean, director tehnic firmă construcţii.

"Au fost respectate toate principiile atunci când vorbim despre restaurarea patrimoniului cultural. Suntem încrezători că şi raportul corpului de control va corespunde cu realitatea din teren", susţine Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Dincolo de disputa din lumea culurală, un lucru e cert: primii vizitatori au fost încântaţi. "Probabil faţa aş fi făcut-o un pic mai autentică şi aş fi lăsat-o cum a fost odată, dar e ok, în spiritul acela de vechi", spune un turist.

Până duminică, Bojdeuca lui Creangă poate fi vizitată gratuit.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Bojdeuca "de lux" a lui Ion Creangă s-a redeschis. Cum explică autorităţile dotările prea moderne, deşi o parte au fost mascate