Antena Meniu Search
x

Video Călătoria cu CFR, un chin pentru persoanele cu dizabilităţi. Ca să fie ajutaţi să urce în tren, oamenii trebuie să facă o cerere cu cel puţin 2 zile înainte

Pentru persoanele cu dizabilităţi, călătoria pe şine se împiedică în... "dosare".  Acolo unde sunt vagoane speciale, nu sunt adaptate peroanele, iar unde avem peroane... nu ajung garniturile. Ca să poată circula cu trenul, oamenii trebuie să facă cerere la CFR cu cel puțin două zile înainte, ca să fie siguri că vor avea însoţitor care să-i ajute să urce. 

de Redactia Observator

la 23.10.2022, 08:50

Vezi și

În gara din Craiova, doi pasageri în scaune cu rotile sunt urcaţi pe braţe în tren de angajaţi CFR. Vagonul este adaptat special dar nu are lift, iar peronul nu are rampă.  Aşa că metoda aleasă de salariaţi se dovedeşte extrem de periculoasă pentru călător care rămâne cu picioarele blocate între tren şi cărucior. 

Florin Diaconiță: Cei de jos împingeau, dar cel de sus nu mai avea cum să ridice că era blocat. Nu ni s-a asigurat o urcare decentă. Adică, nici nu suntem nişte cartofi să ne arunce în basculantă. Există riscul să cădem. 

Florin călătoreşte mult cu trenul şi a trecut prin multe astfel de experiențe neplăcute. 

Florin Diaconiță: Este un drum cu obstacole. Nu ştii peste cine dai. Vin o căruţă de oameni care vin şi ridică mâinile şi parcă mă ridică la concerte. 

Pe acelaşi subiect

CFR are doar 83 de trenuri adaptate persoanelor cu dizabilităţi. Nici 10 la sută din toate garniturile. Dintre acestea, doar 13 vagoane au lift electric. Peroane speciale sunt doar în București Nord, Târgu Jiu, Constanța și Timișoara.

CFR Călători dă vina pe lipsa infrastructurii

Într un răspuns pentru Observator, CFR Călători dă vina pe lipsa infrastructurii. În aceste condiții, CFR Călători nu poate compensa pentru toate stațiile de pe rețeaua feroviară lipsa peroanelor adaptate pentru persoanele cu mobilitate redusă. În plus, dacă au nevoie de asistenţă, persoanele cu handicap locomotor trebuie să făcă o cerere cu cel puţin două zile înaintea călătoriei. Online sau...la ghişeu!

Aceeaşi situaţie şi la Tulcea. 

Reporter: Există vreo posibiliate să fiu ajutat să urc?

Angajat CFR: Ca să fiți ajutat trebuie să faceți cerere, să specificați data și atunci va ajută. 

Reporter: Nici lift sau rampă nu există?

Angajat CFR: Nu, nu există.

Reporter: Deci, la mână, pur și simplu, ridicat, împins.

Angajat CFR: Da! 

Oamenii reclamă că se lovesc de aceleaşi probleme în multe alte locuri din ţară. 

Vasile Cristea - președintele asociaţiei Sporting Club: A efectua o călătorie cu CFR înseamnă nu aventură, ci sport extrem. Discriminaţi, umiliţi, jigniţi. S-a ajuns şi la ceartă cu cuvinte obscene între noi şi personalul CFR. 

Paula Cristea: Eu am filmat. Nu mi-a plăcut ridicatul. De ani de zile comentăm: vrem rampe, vrem rampe și vrem rampe. Doar atât. 

Persoanele cu handicap primesc gratuit 24 de călătorii pe an. Mulţi nu le folosesc niciodată tocmai pentru că statul le pune atâtea piedici. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Călătoria cu CFR, un chin pentru persoanele cu dizabilităţi. Ca să fie ajutaţi să urce în tren, oamenii trebuie să facă o cerere cu cel puţin 2 zile înainte