Camere speciale în care dependenţii de droguri să-şi ia doza controlat, un proiect de lege în Parlament
Sunt peste nouă mii de consumatori de injectabile în Capitală. Un parlamentar vrea să se înfiinţeze camere speciale în care dependenţii să-şi ia doza controlat.
"Aici, SIDA se ia cum se ia răceala". Adevărul cutremurător este spus de un dependent de heroină din Ferentari, cartierul în care calci, la propriu, pe seringi. Sunt peste nouă mii de consumatori de injectabile în Capitală, iar un parlamentar vrea să se înfiinţeze camere speciale în care dependenţii să-şi poată lua doza controlat şi, astfel, seringile să nu mai ajungă pe străzi. O înţepătură accidentală poate nenoroci o viaţă.
Strada Anton Pann din inima Capitalei. O tânără se droghează chiar în faţa camerei de supraveghere. Seringa ajunge pe jos, asemenea miilor de ace aruncate pe străzi. Fenomenul nu poate fi oprit şi nu mai trebuie ascuns sub preş, spune deputatul Florin Manole, care a iniţiat proiectul de lege pentru camerele controlate.
În Ferentari, dacă nu eşti atent, poţi călca pe seringi folosite. Printre blocuri am găsit un bărbat, pe care îl vom numi Andrei. Are 38 de ani, dar pe ultimii 20 heroina i i-a şters din minte.
M-am nenorocit din cauza heroinei atâţia ani. Zi la zi, matematic, am consumat 14 ani. Frate, au murit 19.000 de copii, povesteşte el.
- "Stegarul dac", sub control judiciar. Îi este interzis să participe la adunări publice
- Băutura tot mai consumată de români. Vânzările au crescut cu 15% anul trecut: "În ultimii 5 ani s-a dublat"
- Cinci membri ai unei comisii INML, urmăriţi penal în cazul renumitului chirurg de la Fundeni acuzat de malpraxis....
- Ce recompensă primesc de la stat vânătorii de comori, pentru fiecare descoperire arheologică. Uneori uită răsplata
- Fructul românesc cu care Cristian a ieșit deja pe piaţă. Un kg e dublu acum faţă de cel din import
Un ONG le dă narcomanilor din Capitală seringi sterile şi le adună pe cele folosite. Voluntarilor nu le ajung finanţările. Ar fi nevoie de peste 60 de mii de seringi lunar.
DIANA POPESCU, ONG ARAS: De când au apărut etnobotanicele, consumatorii se injectează şi de 20 de ori pe zi.
Propunerea de lege vrea să oprească răspândirea bolilor transmisibile. O lună de tratament pentru un seropozitiv costă statul peste 1.000 de euro. Camerele pentru consum controlat de droguri injectabile există deja de 30 de ani în Elveţia, Spania, Olanda sau Austria.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰