Antena Meniu Search
x

Camere speciale în care dependenţii de droguri să-şi ia doza controlat, un proiect de lege în Parlament

Sunt peste nouă mii de consumatori de injectabile în Capitală. Un parlamentar vrea să se înfiinţeze camere speciale în care dependenţii să-şi ia doza controlat.

Vezi și

"Aici, SIDA se ia cum se ia răceala". Adevărul cutremurător este spus de un dependent de heroină din Ferentari, cartierul în care calci, la propriu, pe seringi. Sunt peste nouă mii de consumatori de injectabile în Capitală, iar un parlamentar vrea să se înfiinţeze camere speciale în care dependenţii să-şi poată lua doza controlat şi, astfel, seringile să nu mai ajungă pe străzi. O înţepătură accidentală poate nenoroci o viaţă.

Strada Anton Pann din inima Capitalei. O tânără se droghează chiar în faţa camerei de supraveghere.  Seringa ajunge pe jos, asemenea miilor de ace aruncate pe străzi. Fenomenul nu poate fi oprit şi nu mai trebuie ascuns sub preş, spune deputatul Florin Manole, care a iniţiat proiectul de lege pentru camerele controlate.

În Ferentari, dacă nu eşti atent, poţi călca pe seringi folosite. Printre blocuri am găsit un bărbat, pe care îl vom numi Andrei. Are 38 de ani, dar pe ultimii 20 heroina i i-a şters din minte.

M-am nenorocit din cauza heroinei atâţia ani. Zi la zi, matematic, am consumat 14 ani. Frate, au murit 19.000 de copii, povesteşte el.

Un ONG le dă narcomanilor din Capitală seringi sterile şi le adună pe cele folosite. Voluntarilor nu le ajung finanţările. Ar fi nevoie de peste 60 de mii de seringi lunar. 

DIANA POPESCU, ONG ARAS: De când au apărut etnobotanicele, consumatorii se injectează şi de 20 de ori pe zi. 

Propunerea de lege vrea să oprească răspândirea bolilor transmisibile. O lună de tratament pentru un seropozitiv costă statul peste 1.000 de euro. Camerele pentru consum controlat de droguri injectabile există deja de 30 de ani în Elveţia, Spania, Olanda sau Austria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Camere speciale în care dependenţii de droguri să-şi ia doza controlat, un proiect de lege în Parlament