Campania de vaccinare din România, catalogată drept un "eşec catastrofal": "Singurii care s-au ocupat de educaţia românilor au fost antivaxerii"
Cercetătorul Octavian Jurma a realizat o analiză completă a campaniei de vaccinare plecând de la datele din 10 ianuarie, de când a început efectiv vaccinarea în România, şi până la data de 10 septembrie moment la care autorităţile promiteau că vor atinge ţinta de 10 milioane de români imunizaţi.
Concluzia la care a ajuns Octavian Jurma este că totul poate fi rezumat în două cuvinte: "eşec catastrofal". Jurma este de părere că singurii care s-au ocupat cu adevărat de campania de vaccinare au fost cei care nu cred în eficienţa vaccinului.
"După 9 luni de vaccinare campania este un eşec catastrofal. Nimic nu a fost mai important pentru România, decât atingerea pragului de 10 milioane de persoane vaccinate la 1 septembrie 2021! Nimic. Această ţintă nu a fost atinsă decât pe jumătate, iar acum suntem în plin val 4 Delta al pandemiei. Iar autorităţile par a avea alte priorităţi. ”Partidele nu se ceartă pentru cum să vaccineze românii, ci pentru cu totul alte motive. Guvernul nu cade pentru modul înfiorător în care a gestionat pandemia, ci pentru felul grosolan în care Cîţu îşi tratează aliaţii. La rata curentă de vaccinare, ţinta de 10 milioane de persoane vaccinate cu minim o doză va fi atinsă la 15 noiembrie 2023, mai mult de 2 ani de la ţinta asumată de guvern şi de primul ministru personal. Oare câţi manageri de firmă ar avea tupeu să se prezinte în faţa acţionarilor afirmând că ratarea cu 2 ani a celui mai important obiectiv este un succes? Dar, la noi, repetenţii trebuie musai puşi în frunte.
Nimic nu i-a convins pe români să se vaccineze. Nici ameninţările cu restricţii din vară, nici realitatea valului 4, nici faptul că tulpina Delta este atât de periculoasă încât străpunge până şi protecţia celor vaccinaţi, nici viteza cu care se umplu spitalele şi secţiile de ATI, nici ameninţarea pentru copii şi tineri. Nimic! În acest moment, nu doar că este inutil sa vorbeşti de vaccinare cu cei din jur, în unele cazuri este chiar periculos. Antivaxerii au devenit agresivi cu cei care le ameninţă supremaţia de când au câştigat lupta pentru inimile şi minţile românilor. Rezultă că problema cea mai mare cu vaccinarea în România nu este că poporul nu este educat, cum oftează superior unii politicienii când sunt întrebaţi de ce a eşuat campania de vaccinare. Problema cea mai mare este că singurii care s-au ocupat de educaţia românilor au fost antivaxerii şi negationiştii. Aşa se face că o misiune dificilă în orice democraţie a devenit o misiune imposibilă în România", a scris Octavian Jurma pe contul său de Facebook.
Acesta a mai subliniat că România nu a făcut excepţie de la trendul european, conform căruia la începutul pandemiei 25% din populaţie era pro-vaccinare, 25% anti-vaccinare, iar 50% nehotărâtă. "În privinţa asta România nu a fost o excepţie. În aproape toate ţările majoritatea nehotărâtă s-a decis să se vaccineze pentru că a respectat autoritatea statului şi autoritatea ştiinţei mai mult decât autoritatea antivaxerilor şi autoritatea falsurilor. În privinţa asta România a fost o excepţie. Pentru că în România oamenii nu au încredere în stat. Românii sunt minţiţi şi abuzaţi de stat de decenii. Falimentul campaniei de vaccinare este un faliment al autorităţii statului. Este exclus ca acest guvern să poată revigora campania de vaccinare, nu mai are autoritatea necesară. Cu toate acestea încă mai putem câştiga ceva din acest eşec. Putem câştiga învăţătura. Este important sa admitem eşecul pentru că doar din eşecuri învăţăm. Dar în România nimeni nu mai greşeşte de decenii", a mai scris Jurma.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰