Video Campania de vaccinare scindează Biserica. În timp ce unii preoți recomandă vaccinarea, ÎPS Teodosie rămâne de neclintit: "Mă împărtășesc zilnic"
Vaccinarea poate fi accelerată cu ajutorul preoţilor mai ales la ţară, spun oficialii statului. Cu toate astea mulţi prelaţi s-au ţinut departe de campanie şi nici măcar nu au recomandat enoriaşilor imunizarea. Iar părerile între mari marii bisericii sunt împărţite: în timp ce Arhiepiscopul Tomisului e convins că nu se va îmbolnăvi, Arhiepiscopul Argeşului s-a vaccinat deja.
- Autorităţile au cerut implicarea Bisericii în campania de vaccinare
- Vaccinarea ar putea fi accelerată, mai ales în mediul rural, cu ajutorul preoților.
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului şi Muscelului: M-am vaccinat și mă vaccinez în continuare. Dar noi nu facem cum să spun, trebuie discreție. Adică, domnule mă duc și arăt că m-am vaccinat.
Visarion Alexa, preot: Am făcut vaccinul ca orice cetățean care vrea să trăiască normal, care respectă un act medical.
Gabriel Cazacu, preot Mănăstirea Caşin: Am făcut ascultare de medic. Așa cum avem preot duhovnic, avem medic de familie. Și trebuie să facem ascultare medicală.
ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului: Mă voi vaccina. Voi zice de ce n-am făcut-o încă. N-am făcut-o pentru că am trecut prin Covid. Am stat 10 zile în spital și ascult de sfatul medicilor. Încă mai am anticorpi.
Autorităţile se bazează pe preoţi pentru a-i convinge pe români în special la ţară să se vaccineze. Pentru a da un exemplu în comunitate, mulţi duhovnici s-au imunizat şi i-au îndemnat şi pe alţii să o facă.
Preotul de la mănăstirea Sinaia a fost însă ţinta unui atac al antivacciniştilor pe facebook după ce a anunţat că s-a imunizat. Dar preotul le-a dat replică imediat: "Mă tot uit la locul vaccinat, nu văd să apară semnul fiarei", spune preotul.
Oamenii bisericii recunosc că, în ultima perioadă, enoriaşii au început să le ceară tot mai des sfaturi legate de vaccin.
Visarion Alexa, preot: Oamenii ne întreabă tot felul de lucruri, de la vaccinuri, până la unde să meargă în concediu sau ce mașină să-și cumpere. Oamenii au nevoie de confirmări din partea preotului.
Gabriel Cazacu, preot Mănăstirea Caşin: E foarte important să protejăm viața, pentru că viața e darul cel mai de preț pe care Dumnezeu ni l-a lăsat. Atunci când n-aveam vaccinuri, ne rugăm ca Dumnezeu să lumineze oameni de știință să se descopere un leac. Iată că Dumnezeu ne-a dat acest leac.
ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului: Îi sfătuim pe credincioși să facă ceea ce li se pare lor mai bine. da să aibă grijă de sănătatea lor.
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului şi Muscelului: Prea puțină lume s-a vaccinat la noi, să știți. Eu mă bucur de libertatea care este dată. E un lucru formidabil.
Autorităţile au cerut implicarea Bisericii în campania de vaccinare
Autorităţile au cerut de luni bune implicarea Bisericii în campania de vaccinare. Chiar şi aşa, duhovnicii spun că nu pot impune, ci pot doar recomandă.
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt Patriarhie: Ce poate face biserica e, nu o campanie de vaccinare, ci o așa zisă campanie de informare. un act de informare. Clericii care au primit indo oficiale cu privire la vaccinare, pot să îi sfătuiască, și asta e recomandarea patriarhiei, pe credincioșii cu care interferează.
Momentan, Patriarhul Daniel nu a anunţat dacă s-a vaccinat sau nu. De neclintit în decizia lui rămâne însă Arhiepiscopul Tomisului.
Redactor: Vă veți vaccina?
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: Nu, că am alergie și nu mă vaccinez. Și n-am de ce, că nu mă îmbolnăvesc. Nu am nevoie. Mă împărtășesc zilnic și vaccin mai mare că asta, mai puternic, nu este altul. Noi nu suntem medici că să recomandăm vaccinul.
Biserica rămâne una din instutuţiile în care românii au cea mai mare încredere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰