Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Când pornesc mini-reactoarele nucleare de la Doiceşti: localitatea din Dâmboviţa ar putea intra în istorie. "Dacă nu noi, atunci cine?"

România scrie istorie: ar putea porni în 2029 reactoarele centralei din Dâmboviţa. Autorităţile au anunţat că vor continua proiectul care ar urma să aducă mii de locuri de muncă şi o energie curată, fără emisii de dioxid de carbon. Până va fi gata centrala, însă, mai e mult de muncă. Nu s-a făcut nici studiul de fezabilitate. 

de Mădălina Chiţac

la 18.03.2024 , 21:14

Doiceştiul, o mică localitate din Dâmboviţa, ar putea intra în istorie. "România are astăzi şansa de a aduce omenirii prima centrală nucleară electrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Dacă nu noi, atunci cine? Realmente", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Reactoarele de la Doiceşti, pornite în 2029

Şase reactoare ar putea fi instalate aici, fiecare cu o capacitate de 77 de MW. Astfel, puterea centralei se va ridica la 462 MW. Adică s-ar putea alimenta cu energie în jur de 50.000 de locuinţe.

Vezi și

"Ce înseamnă un reactor nuclear? Este un aparat care produce energie prin fisiunea uraniului. Reactoarele nucleare modulare sunt o combinaţie de astfel de module, fiecare producand putină energie, ca în total să producă atata energie cat produce o centrala nucleară obişnuită", a explicat Cristian Presură, fizician.

Pe acelaşi subiect

"Vorbim de o energie mai curată, mai sigură, mai rezilientă, care nu poluează şi cu beneficii mai multe pentru comunitate", spune Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Câte locuri de muncă vor fi create

"Vom crea aproximativ 200 de posturi permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţia de energie şi reducerea anuală a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon", a declarat Melania-Simona Amuza, CEO RoPower Nuclear.

Până vom ajunge aici mai e cale lungă. "Un şantier în lucru. Atât găsim momentan la Doiceşti, în locul unde ar trebui să funcţioneze centrala. Se fac momentan studii, urmează să fie făcut studiul de fezabilitate. În doi ani ar putea să înceapă şi lucrările la şantierul pe care îl vedeţi în spatele meu şi abia în 2029 ar putea fi pus în funcţiune şi primul modul al centralei", transmite Mădălina Chiţac, reporter Observator. 

Nu se ştie cât ar putea costa un astfel de proiect, dar cel mai probabil vorbim de miliarde bune de euro. O parte din bani vin din Statele Unite ale Americii. "Acest proiect vizionar va avea suportul Statelor Unite ale Americii, atât cel politic, cât şi cel financiar", a declarat Kathleen Ann Kavalec, Ambasadoarea SUA în România.

În ciuda beneficiilor, localnicii din Doiceşti sunt sceptici. 

  • Reporter: Cum vi se pare ideea asta?
  • Localnic: Nu e bine! 
  • Reporter: De ce?
  • Localnic: Nu e bine că îi radiază pe toţi. 
  • Localnic: Să facă locuri de muncă, asta e cel mai important. Să muncească oamenii de pe aici. 

"În esenţă, reactoarele nucleare modulare sunt mai sigure. În cazul în care se întâmplă, Doamne fereşte, un accident la un modul, cantitatea de material radioactiv care ar putea ajunge afară este de 10 ori mai mică. Efectele sunt mai mici", spune Cristian Presură, fizician.

Centrala din România ar putea costa însă cu 30% mai puţin faţă de proiectul din America al companiei care îl va implementa. Avantajul nostru este faptul că noua centrală va fi amplasată pe locul fostei termocentrale, care funcţiona pe cărbune. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Când pornesc mini-reactoarele nucleare de la Doiceşti: localitatea din Dâmboviţa ar putea intra în istorie. "Dacă nu noi, atunci cine?"