Antena Meniu Search
x

Video Carantină și măsuri dure în Sibiu, după ce virusul a scăpat de sub control. Rată uriașă de infectare

O săptămână de bâlbâieli şi ezitări, plus o rată de infectare nemaivăzută până acum la noi. De asta a fost nevoie ca autorităţile să decidă într-un final că municipiul Sibiu trebuie să intre în carantină. Doar că şi această decizie s-a luat abia după vizita lui Raed Arafat, şeful DSU, şi a vicepremierului Raluca Turcan. Au căzut capete şi s-au pierdut funcţii azi la Sibiu. Iar Alba-Iulia se împiedică într-o hârtie. Cu o rată de infectare de zece la mie, nu se poate carantina oraşul pentru că DSP nu a trimis la Bucureşti solicitare în acest sens.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 13.11.2020, 19:28

Vezi și
  • Municipiul Sibiu intră în carantină, după ce a raportat cea mai mare rată de infectare din România
  • Magazinele vor închide la ora 20.00, iar în intervalul orar 10.00 – 13.00 au voie să facă cumpărături doar persoanele peste 65 de ani
  • În medie, 12 din 1.000 de locuitori din Sibiu sunt depistați pozitiv cu SARS-CoV-2

Raed Arafat, şeful DSU: Măsura de carantinare începe de luni, douĂ săptămâni, suplimentar în weekend închiderea mallurilor şi a magazinelor. Nu mai vorbim de focar ci de transmitere comunitară intensă.

Este ultima soluţie pentru oraşul sufocat de explozia de cazuri noi de COVID. Alături de Sibiu, se mai închid şi localităţile Şelimbăr, Tălmaciu şi Cisnădie. În ultimele 24 de ore, în judeţul Sibiu proporţia cazurilor pozitive a fost covârşitoare, din 603 teste, 470 au fost confirmări ale virusului.

În municipiul Sibiu, rata de contaminare a ajuns la rata de 12 la mie. Este motivul pentru care încă de luni municipiul intră în carantină. Se va putea circula doar cu declaraţie pe propria răspundere, vârstnicii îşi vor putea face cumpărăturile doar între 10 si 13, că magazinele se vor închide la 20. Părerile oamenilor sunt împărţite.

Decizia vine după o săptămână de tărăgănări, ezitări şi gafe ale responsabililor locali şi a fost tranşată de o delegaţie din Capitală formată din oficiali de la cel mai înalt nivel: şeful DSU, Raed Arafat, şi vicepremierul Raluca Turcan. Care arată cu degetul spre vinovaţi:

Raed Arafat, şeful DSU: Cu siguranţă lipsa comunicării şi unele aspecte care poate trebuiau să fie rezolvate între ei şi să se ia deciziile urgent poate că asta a lipsit, poate că asta a contribuit.

Demisii în Sibiu, după explozia cazurilor de COVID-19

Aşa că responsabilii pentru haosul din Sibiu au plătit cu funcţia. Subprefectul judeţului a fost demis.

Raluca Turcan, vicepremier: A fost la comandă în ultimele două săptămână, perioadă în care se putea mai multă eficienţă şi trebuiau să apară deja rezultate.

Şeful DSP Sibiu a demisionat, iar managerului Spitalului Judeţean, singurul spital COVID din oraş, i s-a cerut demisia. Asta după ce, în urmă cu două zile demisionase şi şeful de la UPU, după ce a depus memorii după memorii în care semnala situaţia gravă.

Raed Arafat, şeful DSU: Faptul că au fost date memorii la managerul spitalului, cunoaştem acest lucru, şi poate de aceea trebuie să vină să facă o evaluare Ministerul Sănătății.

Şi nu este singura neregulă. Din cele trei aparate PCR de la Spital, doar două sunt folosite. Şi aici a fost nevoie de intervenţie de la Bucureşti.

Raluca Turcan, vicepremier: Azi protocolul va fi semnat.

În curtea spitalului judeţean, trupurile pacienţilor morţi de COVID sunt depozitate în containere care îngrozesc rudele. Spitalul ar fi putut cere de la centru una din cele trei unităţi pentru refrigerare care mai sunt disponibile.

În schimb, chiar în dimineaţa în care delegaţia din Capitală ajungea la Sibiu, Spitalul Judeţean a deschis două secţii verzi pentru pacienţii cu COVID.

Reporter: Vi se pare normal ca azi să se deschidă brusc două secţii ca să fie luaţi pacienţii din containere, să nu îi vedeţi dumneavoastră acolo?

Raed Arafat, şeful DSU: Știu că au fost semnalări repetate de la fostul şef al UPU inclusiv pe această temă. Dacă s-a rezolvat, s-a rezolvat.

Şi în Alba-Iulia situaţia este dramatică. Oraşul însă nu intră în carantină, deşi are o rată de infectare de 10 la mie. Raed Arafat a anunţat că DSP Alba nu a trimis solicitare către INSP pentru închiderea oraşului.

Raed Arafat, şeful DSU: Noi nu putem să luăm măsuri, pentru că nu s-au propus din partea DSP-ului măsuri de carantinare. Acest lucru, de exemplu, la Sibiu era deja făcut.

Şi în Cluj rata de infectare a ajuns la 7,3. Chiar şi aşa, prefectul spune că nu se impune carantina. Judeţul ar avea multe cazuri doar pentru că testează mult.

22 de judeţe din toată ţara sunt în scenariul roşu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Carantină și măsuri dure în Sibiu, după ce virusul a scăpat de sub control. Rată uriașă de infectare