Video Casă de patrimoniu din centrul Sibiului, readusă la viață cu o investiție de 2.5 milioane de euro. Va fi transformată în spaţiu pentru ateliere de meşteşugari
Muzeul Astra din Sibiu a inaugurat, în centrul oraşului, Casa Artelor, a cărui scop este să unească învăţarea, promovarea şi comercializarea obiectelor tradiţionale româneşti. Investiţia totală a depăşit 2,5 milioane de euro şi include renovarea completă a unei case de patrimoniu din Piaţa Mică a Sibiului şi transformarea ei în spaţiu pentru ateliere de meşteşugari.
Casa Artelor din Sibiu şi-a deschis ieri porţile pentru pasionaţii de artă şi meşteşuguri româneşti, care doresc să obţină şi o calificare.
Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Judetean Sibiu: Prin acest centru, reuşim să conservăm şi să promovăm aceste tradiţii, de fapt o componentă a acestora: meşteşugurile. Pentru prima dată, meşteşugarii sunt certificaţi într-un centru specializat şi acreditat în acest sens şi nu numai atât; primesc şi o educaţie antreprenorială.
Investiție de 2.5 milioane de euro
Raluca Turcan, ministrul Culturii: Odată ce aceste meşteşuguri sunt certificate, atunci ele vor putea fi predate nu numai membrilor familiilor, pentru că, de foarte multe ori, această componentă se păstrează în familie, ci vor putea fi predate şi celor din jur, care au deschidere pentru partea tradiţională.
Pe lângă expoziţia interactivă cu obiecte meşteşugăreşti, aici este locul unde pot fi învăţate majoritatea artelor tradiţionale.
Ciprian Ştefan, manager Complexul Muzeal ASTRA: Avem ateliere de olărit, ateliere de ţesut şi de tâmplărie-dulgherie, unde nu doar vezi un meşteşug, ci, dacă vrei să-ţi transformi întreţinerea casei sau realizarea unui obiect tradiţional într-un hobby, aici găseşti consultanţa de specialitate de la instrumental până la materialele folosite.
Olar: La atelierul de olărit avem demonstraţii şi atelier interactiv cu publicul, unde cei mici sau cei mari pot încerca să îşi descopere măiestria în olărit.
Unii oameni cred că, de acum, noua generaţie va fi mai atrasă spre promovarea meşteşugurilor româneşti.
Femeie: - Ideea în sine mi se pare extraordinar de bună, e foarte binevenită, trag nădejde că copiii au fost îndreptaţi spre cele vechi ale noastre.
Pe lângă învăţarea artelor tradiţionale, vizitatorii vor avea ocazia să cumpere obiecte artizanale direct de la meşteri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰