Antena Meniu Search
x

Video Cât costă să pui "pe roţi" casa bunicilor: frumoasele căsuţe bucovinene pot fi mutate, piesă cu piesă. Preţul e însă unul destul de piperat

Casa bunicilor nu se dărâmă, ea se... strămută. Ridicate cu mari sacrificii de înaintaşi, frumoasele căsuţe bucovinene renasc, în altă parte, cu ajutorul unor meşteri pricepuţi. La fel ca un uriaş joc de lego, construcţiile sunt demontate piesă cu piesă: lemnul este recondiţionat, bârnele sunt apoi transportate, iar casa este refăcută din temelie în curtea noului proprietar, chiar şi în alt judeţ.

de Angela Bertea

la 01.10.2022, 20:03

Vezi și

Vicovu de Jos, Suceava. E mai, soarele încălzeşte până şi friguroasa Bucovina. În gospodăria lui Vasile şi Stela Zubaş, munca e în toi. "Am scos duşumelele, am dat pământul jos din interior, acum dăm şindrila şi tot ce este pe exterior, pe pereţi", a declarat Cristian Iosif, meşter. Grea alegere au avut de făcut Soţii Zubaş. Nu aveau suficient loc în bătătură pentru casa nouă a copiilor, nu voiau nici să demoleze casa bătrânească. Au răsuflat uşuraţi când au găsit, pe Facebook, oameni dispuşi să le ia casa cu totul, pe sus.

  • Reporter: Cine a făcut casa?
  • Vasile Zubaş, proprietar: Casa? Tata. Eu am întreţinut-o, am pus draniţă. Şi am mai lărgit-o o ţâră. Că vin copiii şi să fie mai largă.
  • Reporter: Copiii dumneavoastră unde au crescut?
  • Vasile Zubaş, proprietar: Tot aici.

"După ce am trăit o viaţă în ea, a trebuit să am un curaj mare ca să scot din ea şi s-o fărâm, să dau libertate la casa băieţilor", a declarat Stela Zubaş. Trei generaţii Zubaş au trăit în casa veche de 120 de ani. "Că nu ajunge pe foc, mă bucur, să dea Dumnezeu sănătate la oamenii cei ce o iau şi să se bucure de dânsa cum m-am bucurat şi eu o viaţă, 50 şi ceva de ani", a declarat Stela Zubaş. Să găseşti un nou proprietar pentru vechea ta casă bătrânească e doar primul pas. Mutarea nu e deloc simplă şi nu se poate face fără meşteri pricepuţi, care să cunoască în detaliu construcţia.

"Pe fiecare bârnă va fi pusă câte o tăbliţă cu două şuruburi şi pe tăbliţa aia vom ştanţa un anumit număr, care ne va ajuta la relocare. După aceea dăm acoperişul jos, draniţa, căpriorii legată, le încărcăm şi le ducem la noua locaţie", a declarat Cristian Iosif, meşter. Cinci luni mai târziu, casa bătrânească din Vicovu de Jos începe să prindă contur la peste o sută de kilometri distanţă, în Vatra Dornei. Familia care a comandat-o în primăvară mai are de aşteptat câteva luni până când se va muta în... noua ei casă veche.

Pe acelaşi subiect

Demontarea, recondiţionarea, transportul şi reconstrucţia unei astfel de căsuţe tradiţionale poate depăşi 40.000 de euro

Când bunicii i s-au dus, Lucian Laurus s-a decis să mute casa în care a copilărit din Milişăuţi în Dărmăneşti. "O demontăm din cauza spaţiului. Avem alte lucruri de făcut în această zonă şi preferăm să avem spaţiu. Am preferat să facem una nouă, că aşa se poartă", a declarat Lucian Laurus, nepot. Meşterii s-au apucat deja de treabă: o demontează bârnă cu bârnă şi apoi o vor reface în curtea bisericii din localitate. "Am avut clienţi să o vindem, dar am preferat să rămână aproape de noi, la circa 20 de kilometri, decât să o dăm prin alte zone din ţară, ca să nu o mai văd. Noi chiar vrem să o vizităm. Acolo din câte am înţeles preoţii se ocupă toate obiectele din casă vor fi puse la fel. Se va amenaja un muzeu, se va ţese", a declarat Lucian Laurus, nepot.

"Turnăm o fundaţie şi va fi reaşezată. Ce e important, vom folosi toate tehnicile tradiţionale de reconstruire, o vom bate cu pământ, o vom acoperi cu şindrilă să semene cât mai mult cum a fost înainte", a declarat Cristian Iosif, meşter. Din aceeaşi dorinţă de a păstra autenticul și de a duce mai departe tradiţia și identitatea, o familie din Suceava a pus bazele unui mic complex turistic în Cacica. Patru case vechi, din lemn, au fost deja strămutate din Straja, Brodina, Arbore și Marginea. "Am pus suflet în ele, în ridicarea lor în ideea în care şi în interiorul căsuţelor o să vedeţi sunt aduse lucruri de la bunicii noştri, pentru că fiecare căsuţă are numele bunicilor. Am adus pernuţe de la ei, cergi, icoane, tot ce am găsit aşa că s-ar potrivi le-am furat de la ei şi fiecare are acum povestea ei, după atâta timp de când au fost construite", a declarat Georgiana Păstrăv, proprietar.

"Dacă dispar aceste case vechi, dispare şi produsul turistic Bucovina aşa cum îl ştim şi cum este de fapt cumpărat de către turişti români şi străini", a declarat Carmen Caşovschi, conferenţiar universitar USV (Centrul de Cercetare şi Resurse în Turism). Câţiva iubitori de frumos au creat o pagină de Facebook pe care publică frecvent anunţuri de salvare a caselor bucovinene sortite demolării. Poţi cumpăra pe o nimica toată o bijuterie veche de peste 100 de ani - mulţi proprietari, de altfel, preferă să le doneze decât să le pună pe foc. Atenţie, însă: costul final - demontarea, recondiţionarea, transportul şi reconstrucţia - unei astfel de căsuţe tradiţionale poate depăşi 40.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cât costă să pui "pe roţi" casa bunicilor: frumoasele căsuţe bucovinene pot fi mutate, piesă cu piesă. Preţul e însă unul destul de piperat