Video Cât scoate un român din buzunar pentru cărți? România este la coada clasamentului când vine vorba de citit
Românii au citit mai puţin în pandemie şi au preferat cărţile de nişă. Dezvoltarea personală şi eseurile motivaţionale se află în topul celor mai vândute. Urmează educaţia financiară şi volumele marilor ecranizări. Statistica este valabilă mai ales în Bucureşti şi Ilfov, unde bugetul mediu lunar este de 100 de lei pentru lectură.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Cea mai căutată categorie a fost cu siguranță cea de dezvoltare personală. Le urmează parentingul și cărțile pentru copii. Iar la raftul de literatură, preferate au fost poveștile romantice și cele cu mister.
Miruna Meiroșu, PR editură: Primul loc în topul vânzărilor este ocupat de "Când corpul spune nu", de Gabor Mate. A fost cea mai așteptată pentru că vorbește despre costul stresului ascuns, ce se întâmplă când ne reprimăm emoțiile și care este legătura dintre ele și boală.
Interesele românilor s-au schimbat în ultimii doi ani, aşa cum şi societatea a trecut printr-un şoc major. Piața cărții este însă încercată în continuare, după o scădere cu 70 la sută in pandemie.
Ramona Gherasim, psiholog: Avem nevoie uneori să înțelegem la nivel cognitiv ceea ce se întâmplă. Ele sunt cum sunt roțile ajutătoare la bicicletă, ne ajută să pornim într-un demers personal de creștere personală, de reorganizare personală. Reprezintă o bază care ne ajută să mergem mai departe.
- Cei care nu stau la adresa din buletin ar putea fi sancţionaţi. Limită maximă de locatari, prevăzută în...
- O carte ai cărei autori afirmă că pot "să dovedească" existenţa lui Dumnezeu prin intermediul ştiinţei a...
- Cărţile înlocuite de telefonul mobil. Specialiştii avertizează despre efectele negative pe care tehnologia le...
Cărțile preferate de români
În top mai sunt "Povestea mea", scrisă de Michelle Obama, "Vindecarea copilului interior" sau "Atomic Habits". Şi cărţile de educaţie financiară au urcat mult în clasament, alaturi de cele ale marilor ecranizari, ca House of Gucci.
Miruna Meiroșu, PR editură: Alături de Robert Kiyosaki, își face apariția un roman nou de Adrian Asoltanie, Dragă, unde-s banii, o carte care ne învață despre educația financiară în familie, așa cum orice cuplu la început de drum ar trebui să știe.
Coşul mediu pentru lectură în Capitală poate ajunge si la 100 de lei pe lună, în medie. În ţară, însă, situația nu e nici pe departe la fel de bună. De aceea, România rămâne la coada clasamentului când vine vorba despre citit. Ocupăm peultimul loc din Uniunea Europeana la banii cheltuiţi pe cărţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰