Antena Meniu Search
x

Video Ce se afla cu mii de ani în urmă pe terenul din Ilfov unde se construieşte autostrada A0. Şantierul a scos la lumină o comoară

Descoperire arheologică de excepţie pe şantierul autostrăzii care înconjoară Capitala. Obiecte vechi de 7.000 de ani au fost scoase la lumină în timpul lucrărilor. Arheologii au găsit peste 10.000 de artefacte din mai multe epoci şi așezări umane. 

Florentina Lazăr
de Florentina Lazăr

la 01.04.2024, 21:01

Vezi și

"Aceasta este o așezare de tip bordei. Datează din secolul 6 după Hristos. Locuinţa are 3 m lungime și 2,5 m lățime, iar aici se poate oberva instalația de foc, altfel spus soba. La acea vreme locuințele erau săpate în pământ, iar acoperișul era făcut din lemn. Pe cele aproape 7 hectare de sit arheologic s-au descoperit 15 astfel de case", arată Florentina Lazăr, reporter Observator.

Comoara de sub autostradă

Descoperirea a fost făcută în timpul operaţiunilor de proiectare, în zona Bâcu şi Zurbaua din Ilfov. Arheologii au găsit mii de obiecte şi fragmente de ceramică, vase, unelte şi arme. Istoricii spun că pe acele terenuri s-au aşezat primele comunităţi din epoca bronzului. 

"Să ne imaginăm că pe terenul unde ne aflăm acum, în urmă cu 5.000 ani nu era nimic. Dar fiind o zonă propice agricultura e în floare în stânga şi în dreapta, pământul e fertil, avem acces la apă, clima e blândă, temperată, propice, au venit primele comunităţi din epoca bronzului şi s-au aşezat aici. Ultimii pe care i-am identificat până în momentul de faţă sunt cei din perioada medievală, care şi-au construit aici un mic sătuc", spune Talida Radu, arheolog.

Pe acelaşi subiect

"Este un sit pluristratificat, avem materiale încă din neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, avem şi din perioada secolului 2-3. Acestea sunt nişte cănuţe din epoca bronzului, se poate observa decorul specific culturii - era vopsit cu o culoare albă. Aici avem un capăt de băţ, era folosit pentru tors, se punea fusul aici", a explicat Silviu Ene, arheolog.

Cercetările arheologice au început în martie. "Aveam iniţial 4 zone de sit, acum avem 12. Încă 8 identificate suplimentar. Pentru primele 2 se face acum cercetarea arheologică, suntem în termen", a declarat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat Ministerul Trasnporturilor.

Primul lot al Autostrăzii A0 este cel mai întârziat, dar descoperirile arheologice nu vor încurca şantierul care va începe luna viitoare, promit autorităţile. "Anul acesta depăşim 70 km din autostrada de centură daţi în trafic, iar ca şi o noutate vor reîncepe lucrările şi pe lotul 4, care supratraversează lacul Cernica", adaugă Ionel Scrioşteanu, secretar de stat Ministerul Trasnporturilor.

Şoferii vor putea merge pe toţi cei 100 de kilometri din Autostrada Bucureşti - noua Şosea de Centură - în 2026. Descoperirile arheologice sunt frecvente pe şantierele autostrăzilor. În 2022, pe A7, arheologii au găsit mormântul princiar al unui războinic înmormântat alături de calul lui, dar şi de obiecte din aur.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Ce se afla cu mii de ani în urmă pe terenul din Ilfov unde se construieşte autostrada A0. Şantierul a scos la lumină o comoară