Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ce spune un tânăr despre legea care nu-i mai permite să cumpere ţigări şi alcool fără să arate buletinul: "La magazinul de la colț nu o să ceară nimeni"

E oficial: ţigările, alcoolul şi energizantele nu vor mai putea fi cumpărate fără verificarea buletinului. Comercianţii sunt obligaţi să ceară tinerilor un act de identitate ori de câte ori au suspiciuni în privinţa vârstei cumpărătorului. 

de Redactia Observator

la 20.07.2024 , 19:49

"Când vezi că e puștan îi ceri buletinul", se aude într-o filmare făcută cu camera ascunsă.

Proiectul de lege vine cu amenzi usturătoare. Potrivit noilor reglementari, agenții comerciali care nu vor respecta prevederile riscă să încaseze amenzi între 10.000 de lei și 30.000 de lei. Inițiativa a fost propusă de către grupul parlamentar USR. Odată ce a fost promulgată de președintele Iohannis, legea are efecte imediat 

"Avem probabil cea mai mare pondere a tinerilor în categoria de varsta 14 - 16 ani care fumează din Uniunea Europeana", spune Adrian Wiener, inițiatorul legii. 

Vezi și

Unii tineri, sceptici în privinţa respectării legii

Pe acelaşi subiect

Restaurantele şi magazinele trebuie să ceară de acum un act de identitate ori de câte ori au suspiciuni în privinţa vârstei. 

"Fac asta de aproximativ doi ani de când lucrez în Horeca, mi se pare normal să cerem buletinul unui copil care arată ca un copil. Mi se pare o lege super bună, mai ales tineretul din ziua de astăzi e ceva grav, mai ales că lucrăm în Centrul Vechi. Sunt foarte mulți minori în centru și daca nu-i servim noi aici, sunt cluburi în care se duc și beau și acolo nu se cere nimic", spune administratorul unui restaurant din Centrul Vechi.

Iniţiatorii legii susţin că îşi propun astfel să combată consumul de alcool, tutun şi energizante.Unii tineri sunt sceptici în privinţa respectării legii.

"Au fost mai multe legi înainte. Mi se pare oricum inutilă că nu se ține de ea. Oricum, când mergi la magazinul de la colț nimeni nu o să îți ceară buletinul. Tot nu se respectă, părerea mea", spune un tânăr.

Pe 16 octombrie 2023 Senatul a adoptat acest proiect de lege în calitate de prim for sesizat, iar pe 26 iunie curent a fost adoptat decizional de către Camera Deputaților. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Ce spune un tânăr despre legea care nu-i mai permite să cumpere ţigări şi alcool fără să arate buletinul: "La magazinul de la colț nu o să ceară nimeni"