Ce trebuie să faci dacă vezi un câine fără stăpân pe stradă
Tocmai ce am văzut un câine fără stăpân pe stradă. Ce trebuie să fac? Este o întrebare pe care ne-o punem foarte des, din păcate, pentru că tot mai multe animale sunt abandonate pe stradă și pot deveni un real pericol.
Poliția Locală și instituțiile care se ocupă de gestionarea câinilor maidanezi ne îndeamnă să anunțăm organele competente atunci când vedem un câine fără stăpân pe stradă. Mai exact, atunci când ne confruntăm cu o astfel de situație trebui să sunăm la Poliția Locală sau la instituțiile abilitate care se ocupă de gestionarea câinilor fără adăpost.
Unde sunăm atunci când vedem pe stradă un câine fără stăpân
În București, instituția care se ocupă de gestionarea câinilor maidanezi este ASPA. Aceasta poate fi contactată la numărul de telefon 021.312.9555, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 - 16:00.
În Timișoara, cetățenii pot contacta societatea Danyflor, responsabilă cu gestionarea câinilor fără stăpân, la numărul de telefon 0724.389.288 de luni până vineri în intervalul orar 09:00 - 18:00 și sâmbăta între 10:00 - 14:00.
- Imagini emoționante: 7 cățeluși, aruncați în stradă imediat după naștere. Unul a murit, ceilalți au fost...
- Cinci pisoi înghesuiţi într-o pungă de plastic strâns legată, salvaţi de doi copii în Suceava. Puiuţii erau...
- Bărbat filmat în timp ce aruncă trei pisici pe marginea drumului, în Suceava. Ce amendă a primit
- Bărbat filmat în timp ce abandonează trei pui de câine pe o stradă din Cluj. A fost găsit de polițiști și...
În Cluj, persoanele se pot adresa Centrului de gestionare câini fără stăpân la numărul de telefon 0264.415.788, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 -15:00 și sâmbăta și duminica de la 09:00 - 11:00.
În Iași, instituția abilitată pentru gestionarea câinilor fără adăpost se numește Salubris și poate fi contactată la numărul de telefon 0232.276.244.
În Constanța, persoanele pot contacta Serviciul Gestionare Animale Abandonate din cadrul Primăriei, la numărul de telefon 0733.045.213, de luni până vineri în intervalul orar 10:00 - 14:00.
În Brașov, instituția se numește Adăpostul Public Stupini- Serviciul Gestionarea câinilor fără stăpân Brașov și poate fi contactată la numărul de telefon 0268.547.815.
În Sibiu există Serviciul Public de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân. Instituția poate fi contactată la numărul de telefon 0372.743.677, de luni până joi, în intervalul orar 08:00 - 15:00 și vineri, între orele 08:00 - 12:00.
Câți câini maidanezi are România
Federația Națională pentru Protecţia Animalelor (FNPA) a spus că sterilizarea în masă a câinilor din România ar putea rezolva problema animalelor fără adăpost. O analiză realizată de FNPA şi PETA Germania – People for Ethical Treatment of Animals estimează că, în perioada 2001 – 2021, au fost capturați din stradă 2,2 milioane de câini, din care 1,03 milioane au fost ucişi sau au murit din cauza condiţiilor precare existente în adăposturile primăriilor şi SRL-urilor partenere. În prezent, nu se știe exact care este numărul câinilor fără stăpân la nivel de oraș sau de țară.
În București, ASPA este instituția abilitată pentru gestionarea și bunăstarea animalelor fără stăpân și trebuie să-i captureze și să-i ducă în adăposturile special amenajate. Iar Poliția Națională și Poliția Locală au în vedere următoarele:
- verifică proprietarii de câini
- verifică dacă animalele sunt sterilizate și microcipate
- verifică dacă animalele sunt ținute pe proprietăți private îngrădite corespunzător, în așa fel încât acestea să nu aibă acces să iasă pe domeniul public
De ce avem câini fără stăpân?
Câinii ajung în stradă singuri, fără mâncare și apă, fără un loc unde să doarmă sau să se adăpostească de vremea rea după ce stăpânii lor decid că trebuie să se descotorosească de ei. Ei ajung se hrănească cu resturile menajere aruncate la gunoi sau cu mâncarea pe care le-o oferă oamenii pe stradă din milă.
Principala cauză care determină apariția câinilor maidanezi este reprezentată de abandonul masiv al acestora, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, urmată de lipsa sterilizării. Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.
Atracția pentru animalele de companie de rasă a determinat în ultimii ani lipsa de asumare și empatie față de câinii vagabonzi. Potrivit legii, abandonarea animalelor constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 3.000 și 12.000 de lei.
Amendă uriașă pentru că și-a abandonat cățelul
La începutul acestui an un bărbat din Gherla, judeţul Cluj, şi-a aruncat cățelul în stradă şi l-a lăsat ore în şir să plângă la poartă. Martorii cu inimă au fost prompţi şi au sunat la 112. Individul a fost amendat cu 15.500 de lei pentru abandon, lipsa sterilizării şi a microcipării, iar animalul a fost adoptat. Individul a rămas şi fără ceilalţi doi câini, care erau ţinuți în lanţ, în condiţii necorespunzătoare.
În România, o jumătate de milion de animale sunt aruncate în stradă în fiecare an. Cea mai eficientă metodă care previne abandonul este sterilizarea câinilor cu stăpân, obligatorie prin lege. Din păcate, rata sterilizării la noi în ţară nu depăşeşte 15% din totalul câinilor înregistraţi în cabinetele veterinare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰