Video Cel mai iute ardei din lume a fost creat la Buzău. Totul a pornit de la dorinţa producătorilor celebrilor cârnaţi de Pleşcoi care doreau un condiment special
Cel mai iute ardei din lume a fost obținut la stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Soiul romanesc depășește în iuţime faimosul ardei Carolina Reapper, au stabilit cercetătorii. Mai urmează doar ca acest lucru să fie omologat la nivel internaţional. Ardeii au fost creaţi la cererea producătorilor de cârnaţi de Pleşcoi, care căutau un condiment special.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Ardeiul de la Buzău nu se deosebeşte prea mult la aspect de cei pe care îi cumpărăm din piaţă. Dar este atât de iute, încât dacă este tăiat, oamenii din jur încep să lăcrimeze. Iar atingerea pulpei sau a semințelor cu mâna neprotejată produce usturimi puternice. "Un producator de carnati de Plescoi a venit sa imi ceara sa obtin un soi care sa fie uniform in ceea ce priveşte iuteala", a declarat doctor inginer Costel Vînatoru, directorul Băncii de resurse genetice Buzău.
Soiul obținut la Buzău este în curs de omologare la nivel internaţional
Aşa a început munca cercetătorilor, încă din 1996. Prin încrucişări ale soiurilor autohtone cu cele străine a fost obţinut un ardei cu mai multe gene care asigură iuţeala. "Detinem o coletie impresionanta de germopasmă, in ceea ce priveste ardeiul iute sau capsicoma. Aceata colectie are in componneta peste o mie de genotipuri de artei iute, aflate in diverse stadii de ameliorare pe grade de stabilitate genetica", a declarat Bianca Musat, cercetător științific Banca de resurse genetice.
Ardeiul de la Buzău a obţinut un scor Scoville - scara care măsoară iuţeala - de 2,4 milioane. Peste cel al faimosului ardei Carolina Reapper, considerat până acum cel mai iute din lume. Rezultatul a fost certificat recent în Franţa. Ardeiul ar putea fi utilizat nu doar în gastronomie, ci şi în auto-apărare. "În spray-urile de combatere a raufacatorilor, infractorilor, deci au o actiune repelenta, tocmai datoirta acestei actiuni inflamatorii", a declarat Camelia Bratu, cercetător științific Banca de resurse genetice Buzău. Soiul obținut la Buzău este în curs de omologare la nivel internaţional, proces care ar putea dura şi doi ani.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰