Antena Meniu Search
x

Video Cele două detalii care pot face paradis dintr-o zi pe pârtie. La ce să fim atenţi când plecăm în vacanţă la schi

Cine se trezeşte de dimineaţă nu e obosit toată ziua, ci ajunge pe pârtie şi are parte de cea mai bună experienţă de schi. În staţiuni, e iarnă-n calendar și primăvară în realitate. Cu temperaturi pozitive la miezul zilei, alegerea orelor cu cea mai bună zăpadă pe pârtie este principala provocare din weekend. Am întrebat şi noi oamenii muntelui când pot avea schiorii parte de coborâri perfecte! 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 18.02.2024, 21:09

Vezi și

Consistența stratului de zăpadă și cât de aglomerat este la instalațiile de transport pe cablu, sunt criterii care pot face paradis dintr-o zi pe pârtie. Sau o pot transforma în coșmar.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Cu temperaturi pozitive în timpul zilei, sfaturile schiului de primăvară devin utile chiar dacă suntem în timpul iernii calendaristice, iar unul dintre aceste sfaturi spune că cea mai bună zăpadă este dimineaţă, în prima parte a zilei, atunci când suprafaţa de alunecare are consistenţa optimă.

Turist: Pârtiile sunt încă amenajate, încă n-au apucat să se dea schiori pe ele. Şi datorită temperaturilor scăzute de noaptea, încă se păstrează.

Două tipuri de zăpadă pe pârtii

Pe acelaşi subiect

Radu Bejenariu, Salvamont Poiana Brașov: Există două tipuri de zăpadă la momentul ăsta pe pârtie. Este zăpadă artificială. În momentul în care ninge, aţi văzut că se depune un praf deasupra care este zăpadă naturală. Trecând dintr-o zonă în alta, textura zăpezii este diferită şi atunci pe o zăpadă alunecăm mai rapid, pe una mai puţin rapid. 

Mihai Crăciun, instructor: Dimineaţă, pârtiile sunt bătute, amenajate în cursul serii. Plus că nu este atât de multă lume. 

Timpul de aşteptare la telegondolă

În staţiune, instalațiile de transport pe cablu funcționează de la ora 9 dimineața. Imediat după prima urcare, timp de două-trei ceasuri, peroanele de îmbarcare sunt mai puțin aglomerate decât în restul zilei.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Cel mai aglomerat loc din Poiana Braşov e în spatele meu, peronul de îmbarcare a liniei de telegondolă. În prezent, timpul de aşteptare aici este de 20, poate 25 de minute, însă e cea mai rapidă modalitate de a ajunge din staţiunea Poiana Braşov, către zona înaltă a Masivului Postăvaru. 

Turistă: Probabil mulţi preferă să vină de la 11, când mai bate puţin soarele, se mai dezgheaţă puţin. 

Turist: După masă, după ora 10.30 - 11, ţinând cont de temperaturi, se înmoaie, e o ciorbă, cam asta e.  

Ce pârtii sunt deschise în Poiana Braşov

În Postăvaru, toate pârtiile din partea superioară a muntelui sunt deschise și cu zăpadă excelentă. Se poate coborî direct în Poiana Brașov pe toată lungimea pârtiilor Sulinar și Drumul Roșu. Iar începătorii au la dispoziție, în Poiana Brașov, pârtiile Bradul și Stadion.

Aglomeraţie şi pe pârtiile din Păltiniş

Vacanţa de schi a elevilor din jumătate de ţară a aglomerat şi pârtiile din Păltiniş, acoperite cu zăpadă proaspătă.

Instructor schi: O perioadă foarte aglomerată, tocmai ce a nins 50 de cm în 2 nopţi.

Meteorologii ne anunţă că stratul de zăpadă va începe să se mai topească de săptămâna viitoare, însă va fi destul timp ca turiştii să se distreze la munte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cele două detalii care pot face paradis dintr-o zi pe pârtie. La ce să fim atenţi când plecăm în vacanţă la schi