Video Cele două misiuni pentru care se pregătesc soldaţii de la baza NATO Mihail Kogălniceanu
De o lună, războiul a ajuns la graniţele României, iar exerciţiile la baza militară de la Kogălniceanu s-au intensificat. O echipă a unei televiziuni franceze a vizitat baza NATO din ţara noastră, unde soldaţi din şase ţări se antrenează zi de zi pentru a interveni dacă invazia din Ucraina va escalada într-un conflict global. Este un scenariu pe care nu şi-l doreşte nimeni, dar pentru care militarii Alianţei sunt pregătiţi.
Respingerea ofensivei atacatorilor şi evacuarea răniţilor sunt cele două misiuni principale pentru care se pregătesc soldaţii aflaţi la baza NATO din apropiere de Constanţa. Militarii se antrenează zi de zi, de la primele ore ale dimineţii, până când fiecare mişcare este executată "ca la carte". Sunt conştienţi că la doar câţiva kilometri distanţă conflictul este cât se poate de real. Cu toate acestea, războiul nu îi sperie.
Jimmy, caporal-şef: Sunt antrenat pentru asta. M-am pregătit pentru asta. Pentru mine nu este ceva deosebit.
Sute de vehicule militare şi armament de ultimă generaţie aduse la baza NATO
Pentru cei 800 de soldaţi francezi şi belgieni care au ajuns la baza militară de la startul invaziei este doar o nouă zi de muncă. Sunt militari cu experienţă, care au participat la misiuni în Afganistan sau Africa. Acum, în cazul unei alerte, misiunea lor va fi să protejeze graniţa. Pentru a realiza acest obiectiv, învaţă să coopereze cât mai eficient cu cei 1000 de soldaţi americani şi sute de soldaţi Italieni, olandezi şi români desfăşuraţi la bază.
Vincent Minguet, colonel NATO: Ne antrenăm pentru scenariile clasice de război. Forţe speciale contra forţe speciale, voluntar contra voluntar, forţe terestre contra forţe terestre.
Alături de soldaţi, la baza militară au fost aduse şi sute de vehicule militare şi armament de ultimă generaţie. Pentru a descuraja armata rusă să ameninţe întregul continent, la summitul NATO s-a decis crearea a patru noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria şi concentrarea trupelor NATO pe flancul de Est al Europei.
Alhan Mikoczy, reporter France3: Ceea ce s-a realizat aici, la Constanţa, va servi drept model pentru NATO, care va instala astfel de baze în patru ţări vecine ale Ucrainei şi va folosi de fiecare dată soldaţi din ţări diferite ale Alianţei.
NATO nu va trimite trupe şi nu va declara zonă de excludere aeriană în Ucraina. Alianţa şi-a luat angajamentul de a trimite însă noi sisteme de apărare şi echipament militar şi să sprijine Kievul cu asistenţă în securitate cibernetică şi în faţa ameninţărilor biologice, chimice, radioactive şi nucleare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰