Antena Meniu Search
x

Video Folosirea armei chimice în Ucraina, "linia roșie" care ar putea atrage NATO în război. De ce se tem americanii

Scenariul deja macabru al invaziei Ucrainei, soldat cu o mie de morţi, milioane de vieţi afectate şi oraşe întregi puse la pământ se poate înrăutăţi. Îngrijorat de retorica rusă, occidentul se teme că Moscova ar putea crea un pretext pentru a folosi arme chimice în Ucraina şi ia măsuri concrete. Kituri de protecţie în caz de atac chimic au plecat deja spre Ucraina. La Washington a fost creat şi un task force care caută soluţii pentru un astfel de scenariu. Un atac chimic ar putea fi linia roşie care ar atrage NATO în război. 

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 19:42

Vezi și

Temerile că un atac chimic sau nuclear urmează să aibă loc în Ucraina pun lumea întreagă în gardă. După ce a participat la trei summit-uri istorice, de la sediul NATO din Bruxelles, cel mai puternic om al lumii a transmis un mesaj clar: Vladimir Putin nu trebuie şi nu poate câştiga. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Rusia încearcă să creeze un fel de pretext. Se pregăteşte să folosească arme chimice şi biologice. Orice utilizare a armelor chimice va schimba total natura conflictului. 

Kievul a acuzat pentru prima dată Moscova că a folosit rachete cu fosfor, arme interzise de convenţiile internaţionale, împotriva civililor, la două săptămâni de la începutul ostilităţilor. Lugansk sau suburbiile Kievului ar fi fost lovite cu astfel de rachete. Clipuri care surprind presupuse astfel de atacuri au fost filmate şi postate şi pe reţelele de socializare. 

Occidentul se teme că, forţat de pierderile din teren, Vladimir Putin va folosi armele neconvenţionale ca să spargă apărarea ucraineană. Iar scene de groază, cum ar fi cele surprinse în Siria, în 2018, s-ar putea repeta. 

Pe acelaşi subiect

Cu două săptămâni în urmă, Rusia a acuzat Ucraina că dezvoltă arme biologice cu sprijinul Statelor Unite în laboratoare de pe teritoriul său şi a convocat chiar Consiliul de securitate al ONU. 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Generalul Walters a activat sistemele NATO de apărare în caz de atac chimic, biologic, radiologic sau nuclear, aliaţii le suplimentează pentru a consolida grupurile noastre de luptă.

Ajutor specific va merge şi către Ucraina - kituri de protecţie în caz de atac chimic, inclusiv costume de protecţie, sprijin medical şi training pentru mai buna gestionare a unei astfel de crize. Dacă un astfel de atac va determina însă extinderea războiului dincolo de graniţele Ucrainei depinde de modul în care foloseşte Putin aceste arme.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: În această dimineaţă am primit informaţia că trupele ruse au folosit bombe cu fosfor împotriva civlilor din Ucraina. Ameninţarea folosirii de arme chimice pe scară largă de către Rusia pe teritoriul Ucrainei este real.

Rusia a mai fost acuzată şi în trecut că a folosit arme chimice

La scară largă, în războiul din Siria, dar şi ca să elimine personaje incomode pentru Vladimir Putin: fostul agent Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, dar şi opozantul Alexei Navalnîi, ambii critici ai Kremlinului, au fost otrăviţi cu agenţi neurotoxici. 

O armă chimică este definită de Organizaţia pentru interzicerea Armelor Chimice drept o substanţă folosită pentru a provoca intenţionat moartea sau pentru a face rău prin proprietăţile ei toxice. Una dintre cele mai cunoscute este gazul sarin. De 500 de ori mai otrăvitor decât cianura, a fost folosit de Saddam Hussein împotriva kurzilor, şi de Bashar al Assad, aliatul lui Vladimir Putin, în Siria.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Folosirea armei chimice în Ucraina, "linia roșie" care ar putea atrage NATO în război. De ce se tem americanii