Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cele mai răspândite cinci mituri despre cutremur, demontate de inginerii AICPS: "Stând sub grindă vei fi în siguranţă", fals

Evaluarea seismică a locuinţei pentru a afla nivelul de siguranţă al acesteia şi realizarea unui plan de evacuare în cazul unui cutremur, bazat pe informaţii din surse avizate, sunt primele două recomandări ale Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri (AICPS) în ceea ce priveşte prevenţia în caz de seism, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 04.03.2024 , 09:57

Cele mai răspândite cinci mituri despre cutremur, demontate de inginerii AICPS: "Stând sub grindă vei fi în siguranţă", fals Cele mai răspândite cinci mituri despre cutremur, demontate de inginerii AICPS: "Stând sub grindă vei fi în siguranţă", fals - Shutterstock

Directorii Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri demontează într-o analiză privind prevenţia în caz de seism cele mai răspândite cinci mituri despre cutremur.

Primul dintre acestea: "Stând sub grindă vei fi în siguranţă" este fals, susţin reprezentanţii AICPS. "Acesta era aplicabil clădirilor vechi pe vremea când plăcile erau din lemn, acum sunt din beton, iar grinzile vor pârâi şi se vor fisura primele. Structurile moderne sunt proiectate de ingineri astfel încât energia indusă de acţiunea seismică să fie distribuită cât mai uniform în cât mai multe puncte mici ale construcţiei. Scopul nu este să crape ceva major ci să fie mici chestii de reparat cât mai uşor în diverse puncte ale construcţiilor", menţionează specialiştii.

"A trecut prin multe cutremure o să fie în regulă şi la următorul" este de asemenea fals în opinia AICPS, pentru că o structură după o acţiune seismică majoră echivalează cu o structură cu degradări (minore sau majore), care poate afecta într-o mai mică sau mai mare măsură rezistenţa iniţială proiectată.

Articolul continuă după reclamă

"Clădirea mea este din beton armat la cutremur nu are nicio fisură" este un alt mit demontat de specialişti. "De regulă, construcţiile sunt proiectate astfel încât vor avea anumite degradări în cazul unui cutremur de intensitate mare, indiferent de sistemul structural... chiar şi cele din beton armat vor suferi avarii. În funcţie de intensitatea mişcărilor seismice, pot apărea degradări, care se vor manifesta prin fisurarea/crăparea elementelor structurale în secţiunile critice", afirmă inginerii constructori proiectanţi de structuri.

Fals este şi mitul "Clădirea mea este rezistentă, nu se mişcă la cutremur", deoarece sub efectul unui cutremur, toate clădirile din aria de influenţă a epicentrului vor efectua mişcări de vibraţie, fiind rezemate pe sol, care la rândul său vibrează (sursa cutremurului este scoarţa terestră). Clădirile sunt proiectate să se mişte la cutremur astfel încât să nu fie nici foarte rigide, pentru că poate apărea o ruptură bruscă, dar nici foarte flexibile pentru că atunci vor suferi avarii elementele nestructurale (pereţii de rigips, pereţii de zidărie, geamuri, partea de plafoane etc). Doar clădirile prevăzute cu izolatoare seismice sunt capabile să amelioreze mişcările datorate solului, pe care ocupanţii clădirii le vor percepe mai slabe.

Nu în ultimul rând, şi în ceea ce priveşte mitul "Clădirile (noi) sunt proiectate să facă faţă unui cutremur de intensitate ridicată, fără avarii", specialiştii spun că şi acesta este fals, argumentând că nu ar fi eficientă o astfel de construcţie pentru ca ar avea cost extrem de ridicat. Şi atunci se acceptă o reparaţie mai mică care apare la un interval mai mare de timp decât să proiectezi o casă 100% nefisurabilă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Cele mai răspândite cinci mituri despre cutremur, demontate de inginerii AICPS: "Stând sub grindă vei fi în siguranţă", fals