Antena Meniu Search
x

A început reabilitarea clădirilor istorice cu risc seismic din centrul Bucureștiului

A început reabilitarea clădirilor istorice care stau să cadă în centrul Capitalei! Zeci de familii au fost deja mutate, iar o nouă lege obligă Primăria să le asigure chiria în timpul lucrărilor.

Vezi și

A început reabilitarea clădirilor istorice care stau să cadă în centrul Capitalei! Zeci de familii au fost deja mutate, iar o nouă lege obligă Primăria să le asigure chiria în timpul lucrărilor. Va fi un proces de durată, dar de care depinde viitorul ţării noastre pentru că o bombă cu ceas e ascunsă în pământul României. Cinci mii de oameni ar muri în cazul unui cutremur precum cel din 1977, arată ultimul raport al Băncii Mondiale.

O plimbare pe străzile din centrul Capitalei seamănă mai de grabă cu una făcută pe şantier. 

La clădirile istorice - devenite un adevărat pericol pentru pietoni - se fac reparaţii de consolidare. În total, 22 de astfel de imobile vor fi reabilitate cu bani de la bugetul local.

Din această clădire de pe strada Franceză au fost relocate 20 de familii. 

Până la finalizarea lucrărilor, oamenii stau în locuinţele de necesitate ale Primăriei Capitalei. 

MARIUS COAJE, consilier primar general:

În momentul acesta, cetatenii sunt alaturi de noi. Au inceput sa-si depuna documentatiile si semneaza conventiile prin care sa se mute si sa restituie banii aferenti consolidarilor. 

Adică, între 200 şi 400 de euro, în funcţie de tipul clădirii reabilitate şi de bugetul fiecărei familii. 

Municipalitatea suportă costul total al reparaţiilor doar în cazul celor fără venit. Cei cu venituri medii vor primi de la Primărie o jumătate din sumă, iar familiile cu salarii mari trebuie să achite singure lucrările - lunar, sub forma unei rate fără dobândă - vreme de 25 de ani. 

Au avansat lucrarile si la cladirile de pe strada Blanari din Capitala, unde reprezentantii Primăriei spun ca lucrarile se vor incheia lucrarile peste aproximativ un an, atunci cand cele 9 familii care au fost relocate se vor intoarce acasa. 

Mai sunt însă alte sute de clădiri nesigure doar în Capitală - acolo unde ar muri 4.000 de oameni în cazul în care un cutremur precum cel din 1977 ar lovi astăzi. Seismul ar face încă o mie de victime în restul ţării. Bucureşti este cea mai expusă capitală europeană, arată ultimul raport al Băncii Mondiale. Un astfel de dezastru ar afecta economic 10 milioane de români. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » A început reabilitarea clădirilor istorice cu risc seismic din centrul Bucureștiului