Antena Meniu Search
x

Video Certificatele de handicap devin permanente. Aproape un milion de români vor beneficia de noua lege

Persoanele cu handicap din România nu vor mai fi mai fie puse pe drumuri şi nici să treacă prin faţa unor comisii de evaluare. O nouă lege prevede ca certificatele de handicap să fie emise definitiv pentru cei care au boli ireversibile şi care nu mai pot face recuperare.

de Redactia Observator

la 28.10.2023, 08:27

Vezi și

Raluca are un băiețel de trei ani care a fost diagnosticat la un an cu o boală rară ce-i afectează muşchii. Este chemată în fiecare an la comisia de handicap pentru prelungirea certificatului. "A trebuit să obţinem tot felul de documente şi certificate care ne sunt cerute la dosar, evaluri psihologice, am fost la neurolog, la cardiolog, la oftalmolog, la ortoped, la medic de recuperare", a declarat Raluca, mamă. Primul certificat de încadrare în grad de handicap a fost valabil un an chiar dacă boala este ireversibilă. Acum îi trebuie unul nou. "Noi sperăm să fie măcar pe doi ani ca să avem un pic de respiro pentru că altfel, în câteva luni trebuie să începem din nou să adunăm acte", a declarat Raluca, mamă.

În România sunt aproape 900.000 de persoane încadrate în grad de handicap

În aceeași situație sunt mii de români, care sunt nevoiți să se plimbe la cabinetele medicale și apoi la comisii de evaluare. Şi medicii reclamă situaţia. "Eu scriu să zicem a la longue, toată viaţa dar cere comisia anual dacă cumva se vindecă între timp, este absurd", a declarat Esshan Chadorhany, oftalmolog. O nouă lege care a trecut recent de Parlament nu mai lasă loc de interpetări. "O singură dată un pacient cu handicap ireversibil trebuie să treacă prin această comisie. Pacienţi cu amputaţii de membre, pacienţi cu hemipareze, în urma unor accidente vasculare celebrale, cu forme de hemipareze ireversibile", a declarat Adrian Wiener, deputat.

Reprezentanţii comisiilor de evaluare spun că sunt şi situaţii în care decizia unui diagnostic ireversibil este a medicilor. "Nu comisia este cea care hotărăşte gradul. Dacă nu conţine pe referatul medical această decizie a medicului că este ireversibil, nu putem să le dăm permanent", a declarat Nicoleta Daneliuc, DGASPC Suceava. Potrivit datelor oficiale, în România sunt aproape 900.000 de persoane încadrate în grad de handicap. Noua lege va merge la preşedinte pentru promulgare.   

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Certificatele de handicap devin permanente. Aproape un milion de români vor beneficia de noua lege