Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Chemaţi din nou la arme. Rezerviştii din două judeţe încep exerciţiile militare în poligonul de tragere Mărăcineni

Un exercițiu militar cu rezerviști din județele Buzău și Ialomița va avea loc miercuri, în poligonul de tragere Mărăcineni din județul Buzău. Evenimentul face parte din seria de exerciții MOBEX BZ-IL-24, care au ca scop evaluarea și instruirea rezerviștilor alături de militarii activi.

de Redactia Observator

la 14.10.2024 , 14:50

Chemaţi din nou la arme. Rezerviştii din două judeţe încep exerciţiile militare în poligonul de tragere Mărăcineni Chemaţi din nou la arme. Rezerviştii din două judeţe încep exerciţiile militare în poligonul de tragere Mărăcineni - Arhiva / imagine ilustrativă

Miercuri, 16 octombrie, în cadrul MOBEX BZ-IL-24 se va desfășura o secvență de antrenament cu rezerviștii din cele două județe în poligonul de tragere Mărăcineni, județul Buzău. Exercițiile tip MOBEX urmăresc evaluarea completării cu resurse umane și materiale a unităților, instruirea specifică fiecărei arme și realizarea coeziunii între activi și rezerviști.

MOBEX se planifică şi se organizează periodic în toate județele, în baza planurilor aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în anul premergător desfășurării acestora. În cele două județe, exerciții similare s-au mai desfășurat în 2014 (Buzău), respectiv 2012 (Ialomița).

Exercițiu de mobilizare în Buzău și Ialomița

Articolul continuă după reclamă

În urmă cu o săptămână, Statul Major a anunţat că organizează, în perioada 14 - 18 octombrie, în judeţele Buzău şi Ialomiţa, exerciţiul de antrenament pentru evaluarea rezervei intitulat MOBEX BZ-IL-24.B. Conform Ministerului Apărării, aceste exerciţii se planifică şi se organizează periodic, în scopul evaluării nivelului de completare cu personal şi tehnică a unităţilor, precum şi pentru realizarea coeziunii acţionale între militarii în activitate şi rezervişti. În anul 2024, s-au mai desfăşurat exerciţii de mobilizare a rezerviştilor în luna aprilie, în judeţele Brăila şi Galaţi, precum şi în luna septembrie, în judeţele Prahova şi Dâmboviţa.

Pe acelaşi subiect

În exerciţiu vor fi antrenate şi autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice şi operatorii economici din judeţul Buzău, cu sarcini în domeniul pregătirii economiei şi teritoriului pentru apărare. Totodată, cetăţenii din rezerva armatei cu domiciliul în judeţele Buzău şi Ialomiţa vor fi convocaţi la unităţile militare unde sunt repartizaţi, pentru executarea unor activităţi specifice de pregătire. MApN preciza că un exerciţiu asemănător s-a mai desfăşurat în judeţul Buzău în anul 2014, iar în judeţul Ialomiţa în anul 2012.

România are circa 55.000 de rezervişti

România are circa 55.000 de rezervişti, care se pot alătura în caz de nevoie armatei. Mulţi dintre ei însă au în jur de 50 de ani şi nu mai sunt apţi de luptă.  În Parlament există un proiect pentru aşa-numita armată de voluntari, prin care tinerii sunt încurajaţi să facă 4 luni de instrucţie. În cadrul programului, doritorii vor putea învăța cum să mânuiască diferite tipuri de arme, să participe la cursuri de orientare în teren, de decontaminare sau de prim ajutor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Luaţi vitamine doar după ce consultaţi un medic?
Observator » Evenimente » Chemaţi din nou la arme. Rezerviştii din două judeţe încep exerciţiile militare în poligonul de tragere Mărăcineni