Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ciugud, prima comunitate din România care își lansează o ”monedă virtuală”. Cetățenii care vor fi recompensați cu CIUGUban

Comuna Ciugud, din județul Alba, cunoscută și ca cea mai dezvoltată comună din România, devine prima comunitate din țară care își lansează propria monedă virtuală: CIUGUban. Aceasta va fi folosită, în prima fază, pentru a recompensa cetățenii, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și care reciclează.

de Redactia Observator

la 08.06.2021 , 15:49

Ciugud prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală. La ce folosește CIUGUban Ciugud - /www.primariaciugud.ro

Cu CIUGUban vor fi recompensați cetățenii din comuna Ciugud, în special copiii, care colectează selectiv deșeurile și reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu. Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective, anunță reprezentanții comunei, potrivit Mediafax.

Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel, care a fost numit „Verzulică – roboțelul reciclator”, iar copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare.

Cum vor fi folosite monedele virtuale CIUGUban

Articolul continuă după reclamă

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program. De asemenea, se analizează și se lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

Pe acelaşi subiect

„Protejarea mediului înconjurător este extrem de importantă pentru satele noastre. Pentru un viitor curat este nevoie ca noi, cei din prezent, să ne implicăm activ în protejarea naturii și în reducerea poluării. Din păcate, ambalajele de aluminiu, plastic și sticlă ajung acum în râuri și în natură. România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la reciclare, iar acest lucru înseamnă penalități plătite de țara noastră pentru neîndeplinirea obiectivelor de mediu. În contextul în care așteptăm legea returnării garanției, am lansat acest proiect prin care vrem să educăm viitorii cetățeni ai Ciugudului. E important pentru copiii noștri să învețe să recicleze și să protejeze natura, aceasta fiind cea mai importantă moștenire pe care o vor primi”, a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu compania americană ENVIPCO. Proiectul vine și în contextul în care România este unul dintre statele europene cu cel mai mic grad de colectare a ambalajelor reciclabile și autoritățile locale sunt obligate să plătească anual sume importante de bani pentru neîndeplinirea obligațiilor de mediu. De asemenea, în România, ar urma să se aplice de anul viitor legislația privind returnarea garanției percepută pentru ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

Ciugud, cea mai tehnologizată comună din România

Localnicii din Ciugud, judeţul Alba, au la dispoziţie patru soluţii inteligente prin care îşi pot achita dările către stat, fără a se de plasa la ghişeul primăriei. Pe lângă plata cu telefonul mobil sau online, în fiecare sat al comunei au fost amplasate mai nou şi staţii electronice de plată.  Pe lângă staţiile de plată, ciugudenii îşi pot achita dările către stat pe site-ul primăriei sau prin ghişeul.ro, dar şi cu ajutorul unei aplicaţii mobile dezvoltată de primărie. Tot ce trebuie să facă este să se logheze cu o parolă de utilizator sau direct prin introducerea CNP-ului.  Anul trecut, 80% dintre plăţi s-au făcut prin sistemele electronice de plata, iar 20% la ghişeul primăriei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ciugud, prima comunitate din România care își lansează o ”monedă virtuală”. Cetățenii care vor fi recompensați cu CIUGUban