Video Cod roşu de furtună în Bucureşti, emis în premieră istorică. Ploaia a paralizat Capitala şi a inundat Pasajul Unirii, la oră de vârf
Capitala, răvăşită de ploi torenţiale şi grindină. Pentru prima oară în istorie, Bucureştiul este sub Cod roşu de furtună, iar ruperea de nori a inundat oraşul în ultima zi de primăvară. Anumite cartiere s-au transformat într-o adevărată Veneţie, cu străzi şi subsoluri inundate, iar grindina a făcut prăpăd.
Vremea face ravagii în Bucureşti, marţi seară. ANM a emis inițial o avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale pentru Capitală şi pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, apoi un avertisment Cod roșu de ploi torențiale pentru București. Populația din Capitală a fost avertizată să se adăpostească prin mesaje RO-ALERT.
Furtună puternică în Capitală. Avertizare RO-ALERT
La câteva minute după ce meteorologii au emis Codul roşu pentru Capitală, a început ruperea de nori. Bucăţi uriaşe de gheaţă au căzut din cer în mai multe zone din Bucureşti. "Plouă mai bine de o oră şi jumătate. Traficul este în continuare blocat pentru că sunt exact orele când foarte mulţi bucureşteni pleacă de la birou", spune Mihaela Donosa, prezentator meteo. A căzut atât de multă grindină că străzile au fost acoperite de gheaţă.
Ploaia a paralizat mai multe zone din Bucureşti, la oră de vârf. Avioane redirecţionate de pe aeroportul Otopeni
- Cod roșu de ploi torențiale, emis prima dată în 2022 în Capitală. Populația, avertizată cu mesaje RO-ALERT....
- Pericol de inundații, a fost emisă o avertizare Cod Portocaliu. Unde sunt așteptate viituri
- "De când m-am născut, nu am văzut aşa ceva". Furtunile şi ploile au făcut prăpăd în judeţele Dolj şi...
Nici Centrul Vechi n-a scăpat de furia naturii. Grindina a lovit ca nişte gloanţe terasele până nu demult pline ochi de bucureşteni. Clienţii au fost nevoiţi să se adăpostească la interior. Ca la fiecare ploaie, canalizările au cedat rapid şi şoselele au devenit adevărate râuri. Maşinile au înaintat cu greu prin ploaia torenţială. Pasajul Unirii a fost paralizat. S-a strâns atât de multă apă că mai multe tramvaie au fost blocate.
"O parte dintre avioanele care trebuiau, în mod normal, să aterizeze pe Aeroportul Internaţional Otopeni în timpul furtunii aşteaptă îmbunătăţirea vremii, undeva în aer. Alte aeronave au fost redirecţionate spre alte aeroporturi aflate la 40-45 de minute de zbor de Capitală", arată Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.
Vremea în Bucureşti, Primul Cod roşu de furtună în 15 ani
A fost primul Cod roşu de furtună din Capitală din ultimii 15 ani. "În zona Capitalei s-a impus emiterea acestui cod în premieră pentru că cel puţin în jumătatea de est a oraşului, într-o singură oră s-au acumulat peste 65 de litri de apă pe metru pătrat, atât cât ar fi trebuit să plouă în trei săptămâni de mai", a explicat Simona Căpşună, meteorolog Observator.
"Şi de această dată, furtuna i-a păgubit pe şoferi. Suntem acum pe o stradă din Sectorul 2, unde vântul a rupt pur şi simplu acest copac. Oamenii au avut noroc pentru că au lăsat ceva distanţă între maşini atunci când au parcat, iar pomul a căzut între autoturisme. Nu la fel de norocoşi au fost alţi doi şoferi din Capitală, care s-au ales cu pomi doborâţi de vânt pe maşinile lor. Iar copacii rupţi nu au fost singura problemă: pompierii au fost chemaţi să intervină pe trei străzi din Bucureşti, ca urmare a inundaţiilor. Apa a intrat în subsolurile oamenilor. Polaia a dat şi traficul peste cap. În multe zone din Bucureşti, chiar şi la această oră se circulă în continuare bară la bară. Pe marile bulevarde, viteza de deplasare este acum de doar câţiva kilometri la oră", spune Andre Rotaru, reporter Observator.
Avertizări meteo în mai multe judeţe România
Sub Cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii, descărcări electrice şi grindină au fost şi judeţele din sudul ţării, Gorj, Vâlcea, Dâmboviţa şi Argeş. De asemenea, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis mai multe avertizări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu, prin care se atenționează cu privire la posibile depășiri ale cotelor de atenție / inundație, în mai multe bazine hidrografice din țară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰