Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Codul secret prin care poți anunța un pericol la 112, dacă ești într-o mașină cu un șofer beat, drogat sau agresiv

Poliţiştii i-au salvat viaţa unui bărbat din Bucureşti care a sunat la dispecerat şi i-a cerut operatoarei o pizza. Era într-o maşină condusă de un şofer beat şi agresiv şi începuse să se teamă pentru viaţa lui. Fără să îşi dea seama cel de la volan, omul a reuşit să anunţe că este în pericol şi să ceară ajutor. A folosit o metodă utilizată în toată lumea, despre care aflase de pe internet.

de Redactia Observator

la 24.02.2024 , 20:02

  • 112... ce urgență aveți?
  • Aș vrea să comand o pizza!
  • Ați sunat la Poliția Capitalei!
  • Da, da! Știu!

Lidia Stan, dispecera de la 112 care a preluat apelul, a acţionat rapid

Întâi s-a convins că nu este o farsă şi a dat alarma rapid la Poliţie. 

Vezi și
  • Lidia Stan, dispecer Poliția Capitalei: Ca să mă asigur că nu e vorba de un apel fals, l-am întrebat dacă e conștient că a sunat la Poliția Capitalei. El mi-a confirmat, vorbind hotărât că da și atunci mi-am dat seama că e vorba de o urgență reală. 
  • Domnul cu care sunteți este agresiv?
  • Da. Cu sos dulce!
Pe acelaşi subiect
  • Lidia Stan, dispecer Poliția Capitalei: Avem astfel de situații în care nu putem comunica direct, nu avem legătură de voce, însă facem tot ce este posibil ca să putem ajuta. 

Apelul a durat 12 minute. Dispecera, care lucrează de trei ani la Poliţia Capitalei, a ascultat frânturile de dialog dintre cel care ceruse ajutor şi şofer. A strâns toate informațiile necesare şi le-a trimis poliţiştilor de pe teren. 

  • Ajunge și comanda dumneavoastră. Stați liniștit. A plecat spre dumneavoastră.

Şoferul băut şi agresiv a fost tras pe dreapta

Bărbatul care a folosit codul secret pizza a fost salvat. Nu se ştie exact de unde a apărut ideea codului pentru urgenţe, dar un scenariu similar a fost folosit într-o campanie a Asociaţiei Norvegiene pentru Adăpostul Femeilor în 2010.

  • Lidia Stan, dispecer Poliția Capitalei: Este recomandat să folosim limbajul codificat atunci când persoana care se află lângă apelant nu trebuie să afle că acesta a sunat. În rest este bine să urmăm indicațiile operatorului și să dăm informații cât mai clare despre locul în care ne aflăm și situația în care ne aflăm.

Ce urgență aveți, unde vă aflați, cum vă numiți și dacă sunteți în pericol. Sunt întrebările la care polițiștii recomandă să răspundem când sunăm la 112. Anul trecut, dispeceratul unic a primit aproape 10 milioane şi jumătate de apeluri. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Codul secret prin care poți anunța un pericol la 112, dacă ești într-o mașină cu un șofer beat, drogat sau agresiv