Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Colecţionar de artă, jefuit în România de dealerul pe care îl angajase. A rămas fără 12 tablouri celebre, de 230.000 de euro

Tablouri de aproape un sfert de milion de euro sunt de negăsit. Administratorul unei galerii de artă din București ar fi vândut pe piața neagră mai multe tablouri ale unor artişti români celebri. Piesele de artă nu îi aparţineau, ci le primise de la un client, pentru a-l ajuta în intermedierea vânzării. Deși aveau un contract semnat, administratorul casei de licitații a decis să păstreze banii. Colegii lui spun că n-ar fi prima dată când se întâmplă asta.

de Bogdan Dinu

la 12.01.2022 , 20:10

Grigorescu, Tonitza sau Ștefan Luchian - sunt doar câteva dintre numele celebre care semnează cele 12 tablouri cu care administratorul galeriei de artă ar fi plecat acasă. Colecționar și dealer de artă, cu o experiență de peste 15 ani în domeniu, Cristian Anghel a fost reținut, ieri, de polițiști. Nu ar fi prima oară când vinde pe piața neagră tablouri care nu îi aparțin, spune chiar preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din România.  

Cum a încercat să se justifice administratorul

"Am primit niște semnale de la anumiți deponenți. Că li s-a vândut obiectul și că nu primesc banii. Asta s-a întâmplat acum 3-4 ani când mi-au fost semnalate aceste întâmplări", spune Mihai Covaci, președinte ACOAR. Același lucru l-ar fi pățit și proprietarul celor 12 tablouri. Când a observat că operele de artă nu mai sunt în expoziție, i-a cerut socoteală administratorului. Acesta ar fi justificat lipsa lor prin faptul că le-ar fi trimis la o altă expoziție din Iași. 

Vezi și

"Colecționarul ne-a trimis o solicitare pentru lucrările care ar fi fost, după părerea lui, la noi. Și semnătura și ștampila noastre erau falsificate în acea adresă", explică Valentina Druțu, de la Muzeul de Artă Iași. Colaborarea dintre cei doi a funcționat pe baza unui contract de consignație. "El a primit lucrările și urmează să decidă în legătură cu ele, iar deponentul are garanția că i se dă contravaloarea lor", spune Pavel Şuşară, critic şi istoric de artă.

Pe acelaşi subiect

Bărbatul a păstrat banii din vânzarea tablourilor

De data asta, administratorul galeriei de artă a băgat în propriul buzunar banii obţinuţi din vânzarea tablourilor, fără să mai spună ceva proprietarului iniţial. Iar când acesta a văzut că piesele de artă sunt de negăsit, a făcut plângere la poliție. "Vorbim despre abuz de încredere, fals în înscrisuri materiale și utilizarea de instrumente false", a declarat Diana Sarca, de la Poliția Capitalei.

Prejudiciu de peste 230.000 de euro

Tablourile pe care proprietarul le-a adus la această casă de licitații sunt acum căutate în întreaga lume. Prejudiciul depășește 230.000 de euro. Directorul casei de artă a primit control judiciar pe o perioadă de 60 de zile şi deocamdată nu recunoaşte nimic. Polițiștii și procurorii au cerut documente de la alte două case de licitații cunoscute din București, pentru a proba faptele. Au suspiciuni că în aceste galerii de artă s-ar fi vândut și câteva dintre tablourile căutate acum.

Bogdan Dinu Like

Bogdan Dinu s-a alăturat echipei Observator în anul 2020. În prezent activează în cadrul redacției Antena1 ca reporter de eveniment și investigații specializat în domeniul afacerilor interne.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » Colecţionar de artă, jefuit în România de dealerul pe care îl angajase. A rămas fără 12 tablouri celebre, de 230.000 de euro