Antena Meniu Search
x

Video Colegii noştri povestesc clipele de groază prin care au trecut, când au fost bătuţi cu bestialitate de mafia lemnului din Suceava: "Opriţi camerele acum, vă omorâm"

Suceava, Nordul Sălbatic al României. Un activist şi doi colegi jurnalişti au fost la un pas să fie omorâţi pentru că au deranjat mafia lemnului.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 17.09.2021, 19:12

Vezi și

Au fost atacaţi cu bâte şi topoare de zeci de indivizi în timp ce încercau să-şi facă meseria. Operatorul Antena 1, Radu Mocanu, a fost bătut până şi-a pierdut cunoştinţa. Până în acest moment, 11 agresori au fost identificaţi. Comisia Europeană a cerut măsuri dure. 

Tiberiu Boşutar, activist de mediu: Au venit pe jos cu topoare în mână. N-am apucat nimic să spunem. Nimic. În afară de "Vă omorâm!", eu n-am auzit niciun cuvânt de la ei

Tiberiu Boşutar, activist. Mihai Dragolea, jurnalist. Radu Mocanu, jurnalist. Sunt cei trei care ieri au deranjat cuibul de viespi din pădure.  Investigau tăierile ilegale din ocolul silvic Dealu Negru. 

Un sătean i-a condus într-un loc plin de râpe, să le arate copacii raşi, când au fost atacaţi cu răngi şi topoare.

Pe acelaşi subiect

Clipe de coşmar trăite de jurnalişti 

Mihai Dragolea, regizor şi operator: Tibi era la maşină. Ne-a zis: "Uite că vin ăştia vreo 50, trageţi!" adică să filmăm. Atunci atacatorii au zis: "Opriţi camerele acum, vă omorâm!" Am sărit toţi în maşină, dar ei fiind vreo 15-20, n-am apucat să închidem portierele.

Radu, operatorul Observator, a fost scos cu forţa din maşină şi lovit cu pumnii în cap până şi-a pierdut cunoştinţa. 

Radu Mocanu:  Îmi amintesc până când ştiam că ei urcă pe deal şi de-acolo am un black-out, adică nu îmi mai amintesc. Eu m-am trezit la spital şi aveam o durere în zona cefei.

Colegul lui a reuşit să se salveze.

Mihai Dragolea, jurnalist: După ce l-au scos pe el, în următoarea clipită m-au scos şi pe mine, mi-au aplicat un pumn în faţă, o palmă în spate şi după aceea m-am aruncat într-o râpă ca să sun cumva la 112.

Mihai Dragolea, jurnalist: Dintre atacatori făcea parte şi şeful de ocol privat de acolo şi inginerul silvic, din câte înţeleg

Tiberiu Boşutar încearcă de ani de zile să demaşte mafia lemnului şi complicităţile putrede. În luna iulie, anul trecut, activistul a mai fost atacat în timp ce era cu fiica lui în maşină. Acum, bătăuşii i-au rupt cheia de la maşină şi au încercat să-l arunce în râpă cu tot cu autoturism. 

L-au lovit şi l-au pus să se dezbrace, în timp ce-l filmau.

Tiberiu Boşutar, activist de mediu: Au prins de maşină s-o răstoarne în hăul care era. Am spus: Domnule, cobor! M-au dat jos din maşină, m-au dezbrăcat în pielea goală. Cu toporul la gât, numărau 3, 2, 1.

Poliţiştii au ajuns abia după 30-40 de minute. Erau preocupaţi să ştie ce căutau cei trei pe un teren privat, deşi nu era îngrădit. 

Sonia Simionov, reporter Observator: Toţi trei au ajuns în Bucureşti pentru mai multe investigaţii medicale, dar şi pentru a depune plângeri împotriva agresorilor din pădure. Cu subsemnatul au dat aici, la sediul central al Poliţiei Române din Capitală. Motivul: nu au încredere că autorităţile locale ar face... lumină în acest caz.

Printre agresori, ar fi, culmea, pădurari.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: În cazul în care se va dovedi că ei au făcut parte din grupul agresorilor, ei trebuie să plece din cadrul breslei silvicultorilor.

Radu Mocanu- cameră ascunsă discuţie cu poliţiştii: E proprietate ca şi în curtea omului, aţi înţeles?

Azi, poliţişti şi jandarmi au încercat să dea de camera de luat vederi.

Georgian Drăgan, purtător de cuvant IGPR: În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii au executat peste 27.000 de controale.  Au fost confiscați 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion de lei.

Comisia Europeană a reacţionat după cazul jurnaliştilor bătuţi în timp ce îşi făceau meseria. Şi cer autorităţilor române să ia măsuri pentru a proteja libertatea presei. În pădurile noastre însă, hoţii fac legea şi ajung chiar şi la crimă ca să-şi apere fărădelegile. În urmă cu doi ani, un pădurar din Maramureş, tată a trei copii, a fost împuşcat după ce i-a susprins pe hoţii de lemne. Iar un alt pădurar a murit în condiţii misterioase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Colegii noştri povestesc clipele de groază prin care au trecut, când au fost bătuţi cu bestialitate de mafia lemnului din Suceava: "Opriţi camerele acum, vă omorâm"