Video Colegul tinerei care s-a sinucis după ce a fost chemată la birou dezvăluie ce practică adoptase compania
Povestea unei tinere din Timişoara care s-a sinucis, în contextul unor presiuni făcute de angajatori pentru a se întoarce la birou, stârneşte un val de indignare în mediul on-line. De altfel, relaţia post-pandemie dintre angajați și angajatori s-a transformat tot mai mult într-un război rece: cei dintâi percep întoarcerea la birou mai mult ca o pedeapsă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
La sfârşitul lunii august, un apel la 112, anunţa că într-un apartament din Timişoara a fost găsit trupul fără viaţă al unei femei de 33 de ani. Tânăra era angajata unei multinaţionale din oraş, iar recent i se ceruse să revina fizic la birou, după ani de muncă remote. Solicitarea a bulversat-o, mai ales că venea şi după un episod depresiv. În cele din urmă a clacat.
S-a sinucis după ce s-a întors la muncă
"Poate schimbarea mediului, acasă/lucru, se poate. După 4 ani de stat acasă, trecând în alt mediu, posibil", a declarat un coleg.
La starea de nesiguranţă a contribuit şi o nouă practică a companiei.
- Presată de angajator să revină fizic la birou, o tânără din Timişoara s-a sinucis. Lucra remote de câţiva...
- Cazul femeii care s-a sinucis în secret cu Capsula Sarco. Dispozitivul, confiscat pentru că nu respectă "legea...
- S-a sinucis de teama operaţiei. Un bărbat de 77 de ani din Botoşani s-a spânzurat chiar înainte de a merge la...
"Conform noilor proceduri, se fac evaluări din 6 în 6 luni, şi dacă avem nota 3 din 6, persoana respectivă trebuie să vină la birou pentru îmbunătăţirea performanţei", mai spune colegul.
Foştii angajaţi, vorbesc şi despre hărţuirea la care sunt supuşi de unii manageri. Aşa numitul fenomen de mobbing.
"Şefii pun presiune pe oameni să plece singuri, să îşi dea demisia şi să nu trebuiască nici să îi dea afară cu salarii compensatorii, nici să îi lase în şomaj tehnic". "Toţi puteau lucra de acasă! Tactica de chemat la job fizic este ca să fii umilit public prin birouri...", spun foşti angajaţi.
Compania-mamă a anunţat că a iniţiat o anchetă internă şi o evaluare externă privind tragedia.
"Se poate vorbi despre o anxietate a reintoarcerii. Pentru unele persoane care au o vulnerabilitate de fond, aceasta reîntoarcere este simtita ca o presiune", a declarat Adina Burghel – psiholog.
"Ştim că au fost de-a lungul timpului mai multe cazuri nefericite de angajaţi care au ajuns să moară la locul de muncă, să îşi ia viaţa. În acest caz va trebui să ne lamurim ce a dus la anumite atitudini din partea Resurselor Umane sau leadershipului acelei firme", a declarat Flaviu Pop – specialist HR.
Telemunca a devenit o alternativă
Conceptul de telemuncă s-a dezvoltat foarte mult în pandemie când, majoritatea companiilor au optat pentru o alternativă sigură de lucru. Totuși, odată cu revenirea la normalitate, tot mai multe firme își doresc să readucă angajații la birou. Un studiu realizat la începutul acestui an, pe un eșantion de cca. 25.000 de persoane din 34 de țări, arată că 6 din 10 respondenți anticipează revenirea fizică la job.
"Mi-e dor de home office in perioada de Covid, a fost complicat să mă adaptez", "Eu recent am plecat de pe un post home office, doar pentru că nu m-am adaptat. Îmi pace să interacţionez cu oamenii", spun angajaţii.
Cele mai recente sondaje arată că în acest moment mai puţin de 20% dintre angajaţi mai lucrează integral de acasă sau în sistem hibrid.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰