Antena Meniu Search
x

Coloana Infinitului din Târgu Jiu s-a înnegrit. Celebra lucrare a sculptorului Constantin Brâncuși are nevoie de reparații capitale

Coloana fără sfârşit a lui Constantin Brâncuşi ar putea avea totuşi. un sfârşit. Monumentul a ajuns într-o stare deplorabilă, după două decenii în care s-a degradat chiar sub ochii noştri.

de Redactia Observator

la 07.04.2022, 17:23

Vezi și

Anul acesta, opera s-a înnegrit pur şi simplu şi are nevoie de reparaţii capitale. Autorităţile promit în fiecare an că vor începe reabilitările, dar până în prezent nu a fost demarată nici o lucrare. 

Timpul şi nepăsarea şi-au pus amprenta pe unul dintre cele mai cunoscute şi iubite monumente din România. Coloana Infinitului a lui Brâncuşi, exfoliată, pătată şi înnegrită de vreme, necesită reparaţii capitale.

Localnic: E mândria noastră naţională. Ar fi păcat să nu fie întreţinute. Ne facem de râs în faţa lumii întregi.

Doru Strâmbulescu, director Centrul "Constantin Brâncuşi": Nu avem un termen final de restaurare, dar trebuie să vă spun că există în lucru proiectul de restaurare prin care și-l asumă Centrul Brâncuși, urmând ca în perioada imediat următoare, săptămâna viitoare să avem o întâlnire cu conducerea Institutului Național de Patrimoniu pentru a discuta faza tehnică și intervenția care ar trebui să se facă cât mai repede posibil.

Pentru început, monumentul are nevoie de o refacere a straturilor de lac.

Doru Strâmbulescu, director Centrul "Constantin Brâncuși": Există o echipă de specialiști care decid ce anume trebuie făcut. Probabil va fi vorba de o remetalizare şi o refacere a straturilor de lac, ca după aceea să se intre într-un proces firesc de metenanță anuală a tuturor operelor care alcătuiesc Ansamblul de la Târgu Jiu.

LocalnicăMinisterul Culturii sau cine trebuie să se ocupe de aceste probleme. Să fie întreţinute mai bine, să fie promovat și județul nostru. Ar trebui să se ocupe cine trebuie şi să le reabiliteze.

Marcel Romanescu, primar Târgu Jiu: Dacă suma va fi o sumă rezonabilă, o bugetăm de la bugetul local. În condiţiile în care va fi o sumă mult mai mare, şi poate acele componente de la Coloană ar trebui, la un moment dat, dislocate şi revopsite, atuci vom face demersuri către Ministerul Culturii.

Din trilogia Ansamblului Monumental din Târgu Jiu fac parte Coloana Infinitului, Poarta sărutului și Masa tăcerii. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de aproape 30 metri. În ultimii ani, opera a fost vandalizată de mai multe ori

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Coloana Infinitului din Târgu Jiu s-a înnegrit. Celebra lucrare a sculptorului Constantin Brâncuși are nevoie de reparații capitale