Antena Meniu Search
x

Colonelul Cristian Vrabie, pensionat şi făcut general de brigadă cu o stea. Câţi generali are România

Preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat, luni, prin decret, colonelului Cristian Vrabie gradul de general de brigadă cu o stea, la trecerea în rezervă, relatează Agerpres. 

de Redactia Observator

la 12.02.2024, 19:20

Colonelul Cristian Vrabie, pensionat şi făcut general de brigadă cu o stea. Câti generali are România
Colonelul Cristian Vrabie, pensionat şi făcut general de brigadă cu o stea. Câti generali are România - Profimedia

Cristian Vrabie a fost preşedinte al Tribunalului Militar Bucureşti, colonel - judecător. Decretul privind pensionarea sa a fost semnat pe 29 ianuarie de către preşedinte Iohannis. Potrivit CSM, Cristian Vrabie are o vechime în magistratură de peste 25 de ani. 

Câţi generali are România

Potrivit unei anchete publicate în romania.europalibera.org în 2022, România are în jur de 1.300 de generalii, chestori şi contraamirali. Dar doar 85 ar merge pe front în caz de război. 600 sunt în rezervă sau în retragere fără o carieră militară completă. Unii nici nu au participat vreodată la vreo misiune, iar alții nici nu au vreo legătură cu activitatea militară: sunt cântăreți, sportivi sau politicieni.

Separat, în cadrul Ministerului Afacerilor Interne mai există 350 de chestori, grad echivalent celui de general, dintre care doar 30 sunt activi. În rândul serviciilor de informații sunt în jur de 200 de generali, 28 în activitate iar aproximativ 120 în rezervă sau în retragere.

În ultimii 20 de ani, în fiecare an de 1 decembrie, între 15 și 40 de persoane au fost avansate în gradul de general. În afara de pensiile de serviciu, ei beneficiază şi alte beneficii sociale precum pensiile de urmaș sau de invaliditate. Pensiile generalilor-pensionari, costă bugetul Ministerul Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor Interne aproape un 35 de milioane de euro pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Colonelul Cristian Vrabie, pensionat şi făcut general de brigadă cu o stea. Câţi generali are România