Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Comandament de iarnă, la MAI. Carmen Dan: 'Sunt 12 localităţi afectate, mai multe drumuri închise preventiv'

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că în urma ninsorilor la ora actuală sunt afectate 12 localităţi din şapte judeţe.

de Redactia Observator

la 26.02.2018 , 16:02

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat că în urma ninsorilor la ora actuală sunt afectate 12 localităţi din şapte judeţe - Bacău, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman - mai multe sectoare de drumuri judeţene şi naţionale au fost închise temporar şi s-a intervenit pentru ajutorarea a 70 de persoane.

   'Primele măsuri pentru gestionarea acestei situaţii de urgenţă au fost luate încă de sâmbătă. În cursul zilei de ieri s-a realizat şi o relocare de forţe ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din judeţele fără probleme în judeţele aflate sub avertizare meteo. Toate aceste resurse suplimentare au ajuns la judeţele de destinaţie şi sunt implicate în misiuni de sprijinire a populaţiei. Vorbim de şase şenilate, opt autofreze, patru autospeciale au fost deja relocate în judeţele aflate sub avertizare meteo. (...) Conform situaţiei centralizate de acum o oră (în jurul orei 13.00 - n.r.) la nivel naţional sunt 12 localităţi afectate din şapte judeţe: Bacău, Dolj, Constanţa, Giurgiu, Olt, Tulcea, Teleorman. Asta înseamnă că în acele localităţi a nins şi a viscolit abundent sau ninge în continuare', a declarat Carmen Dan, luni, la Comandamentul de iarnă pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase organizat la sediul MAI.

   Ministrul de Interne a precizat că circulaţia rutieră a fost închisă preventiv pe mai multe segmente de drumuri. 

Articolul continuă după reclamă

   'Circulaţia rutieră a fost închisă preventiv pe următoarele segmente de drumuri: Urecheşti-Conţeşti, pe DJ119 A, din cauza ninsorii şi a viscolului, la solicitarea administratorului drumului. Pe DN 5 au fost impuse restricţii de tonaj, 12 tone, pe segmentul de drum Bucureşti-Giurgiu. La această oră înţeleg că restricţia a fost ridicată. Pe DN 2A şi DN 22 au fost impuse restricţii de tonaj, 3,5 tone, pe sectoarele Mihai Viteazu - Ovidiu, DN 22, şi Hârşova - Ovidiu, DN 2A. DN 51, tronsonul Zimnicea-Viişoara, DN 51 A tronsonul Zimnicea-Izvoarele, DN65 tronsonul Turnu Măgurele -Roşiori şi DN 54  tronsonul Moldoveni - Islaz au fost închise temporar pentru a pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. La ora 11.30 s-a reluat traficul rutier, iar acum se circulă în condiţii de iarnă', a afirmat Carmen Dan.

Pe acelaşi subiect

   Ministrul de Interne a menţionat că până la ora comandamentului s-a intervenit, deja, pentru ajutorarea a 70 de persoane. 

   'O provocare a acestor zile o reprezintă asigurarea intervenţiilor medicale de urgenţă. În ultimele 48 de ore s-au luat măsuri de transport a gravidelor, a bolnavilor dializaţi sau a persoanelor fără adăpost în zone sigure, însă cazuri medicale ne aşteptăm să apară şi în continuare şi trebuie să fim pregătiţi pentru a le gestiona. Aşa cum a făcut şi în anii trecuţi acolo, unde sunt urgenţe medicale vom încerca să asigurăm intervenţia ambulanţelor cu ajutorul unor utilaje de deszăpezire sau a şenilatelor (...) Astăzi, pentru că încă avem ninsori şi viscol, nu vom putea utiliza elicopterele, însă după acest val de ninsori vom apela şi la resursele noastre aeriene pentru astfel de cazuri', a declarat Dan. 

   Ministrul a precizat că până acum s-a intervenit medical într-o situaţie pentru deblocarea unei ambulanţe care transporta o gravidă la spital de DJ 503 între localităţile Botoroaga şi Moşteni în judeţul Teleorman.

   'Persoana este la a patra sarcină, s-a ajuns la ea fără probleme şi este acum în spital la Alexandria. Pe acelaşi segment, ieri, s-a intervenit pentru deblocarea altor 10 autovehicule blocate. Nici în acest caz nu au fost necesare îngrijiri medicale pentru pasageri. În Giurgiu, în localitatea Stăneşti se intervine pentru deblocarea a şase autovehicule înzăpezite, s-a luat legătura cu pasagerii şi am înţeles că nu sunt probleme medicale ', a precizat Carmen Dan.

   Ministrul de Interne a precizat că pentru misiunile de sprijinire a comunităţilor şi a populaţiei la nivelul MAI sunt disponibili 17 mii de angajaţi ai ministerului care au la dispoziţie peste 7.500 de utilaje şi mijloace de intervenţie, din care 26 şenilate.

   'Vorbim de 3.000 de pompieri, 4.000 de jandarmi, şi 10 mii de poliţişti. Pentru astfel de misiuni avem la dispoziţie şi cinci şenilate ale Ministerului Transporturilor, dar şi voluntari care au maşini 4X4 şi care vor sprijini acţiunile autorităţilor', a precizat Carmen Dan. 

   Ea a reluat şi recomandările lansate de MAI către populaţie cu privire la evitarea deplasărilor lungi în această perioadă dacă nu sunt motivate de urgenţe şi asigurarea unei rezerve de apă şi alimente pentru câteva zile. 

   Carmen Dan a apreciat, totodată, că măsura închiderii şcolilor în câteva judeţe este una corectă pentru a nu expune copiii unor riscuri.

   Ministrul de Interne a precizat că, în paralel, a fost operaţionalizat un comandament la nivelul Ministerului Transporturilor unde se gestionează situaţia drumurilor şi a deszăpezirilor. La comandament au mai participat, printre alţii, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, al Sănătăţii, Sorina Pintea, secretarul de stat în MApN Mircea Duşa, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

   Municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea au intrat luni dimineaţa, la ora 10:00, sub Cod portocaliu de vânt puternic, ninsori viscolite şi vizibilitate scăzută.

   Pe de altă parte, un Cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite, este în vigoare de luni dimineaţa de la ora 07:00, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman unde se va depune strat consistent de zăpadă.

   Ninsori importante vor fi prezente luni şi marţi  în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, care au intrat, începând de la ora 04:00, sub Cod galben, valabil până marţi seară la ora 20:00.

Sursa: Agerpres

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Evenimente » Comandament de iarnă, la MAI. Carmen Dan: 'Sunt 12 localităţi afectate, mai multe drumuri închise preventiv'