Antena Meniu Search
x

Video Comparație între masa de Crăciun din 2022 și cea din 2023. Berea, printre alimentele care s-au scumpit considerabil: "Lumea e amărâtă"

Masa de Crăciun din acest an va fi mai scumpă decât cea din 2022 cu până la 20 la sută. Iar asta pentru că, deşi alimentele de bază s-au ieftinit, multe alte produse ne costă mai mult. Carnea de porc şi de vită de exemplu, dar şi lactatele, brânzeturile sau băuturile alcoolice. În plus vom plăti iarna aceasta şi pentru confortul casei. Facturile la energia termică sunt cu un sfert mai mari decât anul trecut. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 13.11.2023, 19:56

Vezi și

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: Această tendinţă a fost sprijinită în special de evoluţia preţurilor produselor alimentare.

Adrian Codîrlașu, Vicepreședinte CFA România: Creşterea a fost puternică anul trecut, pe fondul războiului. A dispărut acest efect şi vedem o încetinire a creşterii preţurilor alimentelor.

Încetinire, însă nu stopare. Pentru că scumpiri au tot fost. Faţă de 2022, preţurile alimentelor au crescut, în medie, cu 9%. Consecinţele?

Mădălina Chițac, reporter Observator: Automat, masa de sărbători din acest an va fi mai scumpă. Tot ceea ce cumpărăm de la piaţă sau supermarket are acum un preţ mai mare, în comparaţie cu anul trecut. De la carne şi produse din carne, până la lactate, brânzeturi sau frute şi legume, toate costă acum mai mult. Ca să nu mai vorbim despre băuturile alcoolice, care s-au scumpit şi ele, spre exemplu vinul sau berea.

Pe acelaşi subiect

Faţă de 2022, preţurile alimentelor au crescut, în medie, cu 9%

Un kilogram de pulpă de porc dezosată costă acum 27 de lei. carton albastru Anul trecut era, în medie, cu mai bine de trei lei mai ieftin. Ceea ce înseamnă că, pentru cinci kilograme, plătim acum în plus circa 17,5 lei.

Iar pentru un bax cu şase beri care acum costă 20 de lei, dădeam cu 3,5 lei mai puţin.

Adrian Negrescu, analist economic: Va fi dificil pentru multă lume să-şi facă o masă de Crăciun îmbelşugată. Cozonacul s-a scumpit. Am văzut estimări legate de carnea de porc, o scumpire de 20%. Băuturile alcoolice, băuturile răcoritoare. O sticlă de suc a ajuns să coste 10 lei.

"Cred că toate erau mai ieftine anul trecut. Acum e cum e. Lumea e amărâtă"

Numeri pe degete alimentele de bază care s-au ieftinit. Acestea sunt uleiul, unde scăderea e de 25%, făina, care costă cu 20% mai puţin şi mălaiul, unde preţul a scăzut cu 12%. Reducerea preţurilor vine pe fondul plafonării adaosului comercial.

Şi vacanţele sunt mai scumpe

Ceea ce am câştigat pe mere, dăm pe pere. Adică pe facturi. Cele de energie termică sunt cu 22% mai mari faţă de 2022. O factură care anul trecut îl costa 312 lei pe proprietarul unui apartament racordat la sistemul centralizat de încălzire, acum ajunge la 400 de lei.

Şi vacanţele sunt mai scumpe. Preţul biletelor de avion a crescut cu 25%, iar ieşirile la restaurant ne costă cu 15% mai mult.

În continuare ar trebui să ne aşteptăm la scumpiri, spun analiştii economici. La început de 2024, inflaţia va mai creşte, pe fondul pachetului fiscal adoptat de Guvern, susţin şi specialiştii Băncii Naţionale a României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Comparație între masa de Crăciun din 2022 și cea din 2023. Berea, printre alimentele care s-au scumpit considerabil: "Lumea e amărâtă"