Complexul Muzeal ASTRA, introdus în elita instituţiilor culturale din Europa

De Redactia Observator.
Publicat: 16.10.2019, 14:08.
Actualizat: 16.10.2019, 17:20

Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, Complexul Muzeal ASTRA, este acum şi primul din România care a primit un premiu foarte important.

Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, Complexul Muzeal ASTRA, este acum şi primul din România care a primit un premiu foarte important. O distincţie, ca un fel de Oscar European al Muzeelor, care îl plasează direct în elita instituţiilor culturale, de pe Bătrânul Continent. Vorbim despre o recunoaştere care vine după ani întregi de pregătiri şi evenimente organizate special să atragă turiştii. Lucru care s-a şi întâmplat. Doar anul trecut, mai bine de jumătate de milion de oameni, atât din ţară, cât şi din afară, i-au descoperit povestea.

La doar trei kilometri de oraşul Sibiu, găsim un loc de întâlnire cu istoria. Întins pe 96 de hectare, Muzeul ASTRA vorbeşte despre noi, românii.

Despre trecut, despre case tradiţionale vechi de sute de ani şi despre meşteşuguri adunate din toate colţurile ţării.

Ciprian Stefan, director Muzeul ASTRA: Noi, în muzeu, punem fundaţiile pentru drumurile de rămas acasă. Ne ducem mai departe de tiparele unui muzeu clasic, mergem mai mult spre un alt tip de abordare şi de conştientizare a comunităţii, de importanţa unei instituţii de cultură, cum este un muzeu.

Poate de aceea, Muzeul ASTRA este acum singurul din România care a primit recunoaşterea întregii lumi, odată cu premiul European Museum Academy.

O competiţie în care instituţia a intrat alături de 19 muzee consacrate din Rusia, Franţa sau Danemarca şi pentru care s-au făcut pregătiri încă din 2016.

Ciprian Stefan, director Muzeul ASTRA: Este o onoare pentru noi, ceva ce ne obligă la mai mult. Noi am concurat cu muzee care au investit milioane de euro într-o expoziţie, am preferat să investim în programe. În momentul în care juriul a fost în muzeu să analizeze programele noastre, au rămas surprinşi cum noi ca instituţie reuşim să ne calibrăm mesajul pentru ceea ce cere societatea in secolul 21.

O zi întreagă îţi ia să vizitezi întreg Complexul. Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa, cu 300 de case, inclusiv cea care se regăseşte pe bancnota de 10 lei, mori de apă, de vânt, prese pentru vin, fructe ori ulei.

În total, peste 16 mii de piese, expuse atât în interiorul, cât şi în exteriorul construcţiilor. Toate, cu propria poveste.

Turist: E un lucru minunat pentru sibieni să primeşti o asemenea recunoaştere a unui obiectiv. Cred că reîntoarcerea la valorile tradiţionale e importantă şi în felul în care o face Muzeul Astra zic că e un punct important pe linia culturală românească.

Cosmin Calinescu, purtator de cuvant Muzeul ASTRA: Sunt prezente monumente reprezentantive pentru toate zonele istorice etnografice ale României. Şi patrimoniul de care dispunem este unic şi divers.

O cultură pe care vin să o descopere oameni din toate colţurile lumii. În curtea muzeului am întâlnit turişti sosiţi şi de la 13 mii de kilometri distanţă. Dealtfel, 20 la sută din cei care ajung aici sunt străini.

Cosmin Calinescu, purtator de cuvant Muzeul ASTRA: Anul trecut am avut peste 620 de mii de vizitatori. Până în septembrie, numărul de vizitatori este mai mare faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi acum, în extrasezon, vizitatorii continuă să vină.

Complexul muzeal ASTRA şi-a deschis porţile la începutul anilor 1900. O vizită aici nu vă costă mai mult de 25 de lei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
„M-a înșelat cu un prieten”. Povestea despărțirii celui mai carismatic cuplu din showbizul românesc
libertatea.ro
Cum atacă varianta Delta tinerii. Radu Lupescu, medic ATI în Franța: ”A scăzut vârsta medie a pacienților din reanimare”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 6 august 2021. Vărsătorii dau dovadă de maturitate. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Adevărata cauză a morții! Ce au descoperit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
gandul.ro
Îl pierdem și pe David Popovici? Înotătorul minune al României se gândește să plece din țară: „Voi decide după vacanță!”
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Cum a circulat acest bărbat din Galați cu mașina prin oraș, în văzul tuturor, până când s-a întălnit cu poliția. L-ău vazut și l-au amendat pe loc. Ce făcuse de fapt?
redactia.ro
Can Yaman și Diletta Leotta, în vacanțe separate. Actorul fermecător se distrează în jacuzzi, la înălțime, frumoasa jurnalistă este cu prietenele
tvhappy.ro
Momente critice pentru Nicolae Mitea: „Am la dispoziție 30 de zile”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro