Video Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
Un orăşel cu 13 mii de locuitori din Maramureş dă exemplu de bune practici în reciclare. Târgu Lăpuş este la nivelul Uniunii Europene cu rata de reciclare şi a început cu succes colectarea separată a textilelor, obligatorie de la 1 ianuarie. Multe oraşe mari sunt, însă, nepregătite la acest capitol.
Târgu Lăpuș este singurul oraș din România care reciclează aproape jumătate din deșeuri. Banii obținuți se întorc în comunitate ca investiții. Primele trei containerele pentru colectarea hainelor vechi au fost montate în cele mai aglomerate zone. Ca să nu cadă pradă hoţilor, primăria le-a pus lacăt şi camere de supraveghere.
"E un lucru foarte bun pentru oameni, pentru populaţie, pentru că nu se mai aruncă haine şi tot felul de materii anapoda", spune un localnic.
Primăria obţinut fonduri europene de aproape 1.000.000 de euro
"Noi când avem de făcut curat în dulap putem să le aruncăm acolo şi să fie mai liber. Mai la îndemână", spune un altul.
- Un tânăr de 18 ani din Alba a murit după ce s-a răstunat cu maşina. Greşeala care i-a fost fatală
- Conceptul care se află într-un singur oraș din România. Primăria a investit un milion de euro: "Mai la îndemână"
- Cât va dura până când vom găsi mai multă carne de porc românească pe rafturi. Planul autorităților de a...
- Tinerii din România, printre europenii care au cea mai multă încredere în oameni. Odată cu trecerea anilor,...
- Proteste AUR în marile oraşe. Cei mai vocali protestatari au fost în Bucureşti: traficul pe principalele...
Hainele colectate vor fi donate unei asociații, dacă sunt în stare bună, iar cele prea uzate vor ajunge la stația de sortare.
Proiectul de gestionare a deşeurilor a început la Târgu Lăpuş în 2009. Primăria obţinut fonduri europene de aproape 1.000.000 de euro, iar acum are propria direcţie de salubrizare şi o staţie de sortare şi valorificare a deşeurilor.
"Au reutilizat vechiile echipamente colectate selectivă şi le-am dat destinaţia de colectare a deşeurilor texile, astfel am soluţionat atât problema sau obligaţia legală", spune Vlad Herman, primar Târgu Lăpuș.
Patru containere pentru colectarea textilelor există la Cluj-Napoca şi 16 la Iaşi. Românii colectează între 500 şi 700 de grame de deşeuri textile de persoană, faţă de 15-16 kilograme pe an cât adună cei din Europa de Vest.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰