Antena Meniu Search
x

Conflict de interese în "satul Prințului Charles". Reacţia localnicilor după ce au aflat că edilul-şef și-ar putea pierde mandatul

Ce se întâmplă atunci când politica ajunge la ordinea zilei, în tihna unui sat cum este Viscri? Ca în orice democrație, părerile sunt împărțite. Subiectul este cu atât mai disputat, cu cât pe listă este primarul, iar discuția are loc la nici trei luni după alegerile locale.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 31.12.2020, 09:10

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Oamenii au aflat că edilul șef și-ar putea pierde mandatul, iar faptul că ar putea fi chemați din nou la urne toarnă gaz pe focul dezbaterii politice din Viscri.

Totul a început în 2017. Agenția Națională de Integritate a stabilit că primarul Mircea Pălășan a întocmit și semnat proiectele a două Hotărâri de Consiliu Local și avizele pe baza cărora a obținut autorizația pentru construirea unei pensiuni.

De asemenea, ANI a stabilit că primarul a semnat pentru atribuirea directă a pășunilor comunale către el și fiica lui și a obținut, din exploatarea terenului, o subvenție totală de peste un sfert de milion de lei. Primarul Mircea Pălășan a contestat în instanță decizia ANI, iar procesul s-a încheiat fix înainte de alegerile locale.

"Decizia a fost adoptată pe 21 octombrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție și este definitivă". Vestea că primarul și-ar putea pierde mandatul s-a răspândit rapid pe ulițele din Viscri.

Localnic: "Normal, dacă e vinovat, trebuie să plătească. Fiecare om care e vinovat trebuie să plătească".

Lcalnică: "Din câte știu, oamenii așteaptă o schimbare în Viscri, pentru că oamenii de aici nu au mai votat, la ultimele alegeri, pentru primarul de acum".

Localnic: "Foarte bine. Păi dacă are două dosare penale, sigur, normal. Trebuia mai repede".

Satul Viscri aparține administrativ de comuna Bunești. Primarul din Bunești spune că a semnat din greșeală o parte a actelor pentru care Agenția Națională de Integritate l-a tras la răspundere. Și se consideră nevinovat. Ne-a acordat un scurt interviu, prin geamul blindat de la casieria Primăriei.

Reporter: Vă întreb dacă vi se pare moral să ocupați această funcție în condițiile date, acum.

Mircea Pălășan, primar Bunești: Da.

Reporter: De ce credeți asta?

Mircea Pălășan, primar Bunești: Cine a fost ales?

Reporter: Dumneavoastră.

Mircea Pălășan, primar Bunești: Atunci?

Teoretic, potrivit Codului Administrativ, sancțiunea pentru conflictul de interese este diminuarea indemnizației primarului cu 10%, pe o perioadă de maximum 6 luni. Decizia finală în ce privește mandatul primarului este a prefectului de Brașov. 

Cătălin Văsii, prefect de Brașov: "Așteptăm acum motivarea sentinței și, în urma motivării, vom vedea care sunt măsurile care se dispun".

Prințul de Wales s-a îndrăgostit de Viscri cu aproape 20 de ani în urmă. A cumpărat, în 2006, o casă de țară, pe care a renovat-o și a inclus-o în circuitul turistic. Iar atenția acordată satului a adus la Viscri mulți turiști. În anul 2019, 45.000 de persoane au fost înregistrate ca vizitatori ai bisericii cetate din Viscri

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Conflict de interese în "satul Prințului Charles". Reacţia localnicilor după ce au aflat că edilul-şef și-ar putea pierde mandatul