Video Controale ANPC la Spitalul Elias şi Universitar din Capitală. Porţii mai mici de mâncare şi alimente expirate, depozitate direct pe podea
După verificările făcute în marile centre comerciale din Capitală, şeful ANPC, Cristian Popescu Piedone a intrat şi în bucătăriile din două spitale. Este vorba despre Spitalul Elias şi Spitalul Municipal din Capitală. Într-unul dintre spitale inspectorii au descoperit pâine expirată, dar şi că porţiile de mâncare primite de bolnavi erau mai mici decât norma aprobată prin lege.
Primul control s-a derulat la Spitalul Universitar de Urgenţă ”Elias”, iar ANPC anunţă că în blocul alimentar s-au găsit ustensile cu grad ridicat de uzură care au fost supuse casării. S-au mai găsit coşuri de gunoi fără capac, ”produse alimentare neconforme, depozitate în agregatul frigorific cu produse conforme (supuse casarii) şi zone cu pereţi exfoliaţi”. ”Grile ale aerului din camera frigorifica prezentau strat grosier de praf, neigienizate de câteva luni”, a transmis ANPC.
Porţii mult mai mici pentru pacienţii de la Elias
Comisarii au găsut produse alimentare depozitate la decongelat direct pe paviment, la temperatura mediului ambiant, produse alimentare expirate. De asemenea, s-a găsit un cântar electronic fără verificare metrologică.
- Ministerul Sănătăţii atacă ANPC pentru controalele din spitale: "Nu acceptăm abuzuri"
- Neregulile găsite de ANPC la Spitalul Elias. Inspectorii au dat şi un exemplu de "aşa da", în Bucureşti
- Controale ANPC la un fast-food şi două benzinării din Bucureşti. Amenzi de 70.000 de lei, după neregulile găsite
- ANPC în control la Sun Plaza: 9 magazine şi restaurante închise, amenzi de 400.000 de lei. Neregulile găsite
- ANPC, în control la restaurantele din AFI, după cele din Mall Băneasa. "Când aţi schimbat ultima dată uleiul?"
”Au fost verificate prin cântărire un număr de 20 porţii de mâncare, care aveau un gramaj cuprins între max 40 şi 50 de grame, contrar meniului şi fisei tehnice, unde se menţionează un gramaj de 70 grame per porţie, rezultand o lipsa de aproximativ 30 gr la fiecare portie”, a precizat ANPC.
În acest spital sunt prezenţi peste 400 de bolnavi, în funcţie de fluctuaţia pacientilor, iar ANPC a calculat că rezultă peste 12 kg carne de pui lipsa din hrana proteica a bolnavilor (400x30 gr). Au fost aplicate 3 amenzi contraventionale în valoare de 30.000 lei şi a fost dispusă măsura de remediere a deficienţelor constatate în termen de 30 de zile.
”Directorul spitalului se va prezenta la sediul ANPC cu o serie de documente solicitate de către echipa de control, urmând ca ulterior verificării acestor documente sau în cazul neprezentarii acestora, Spitalul Universitar de Urgenta Elias sa fie amendat la cuantum maxim”, a mai transmis ANPC.
Singura neregulă descoperită la Spitalul Universitar
Al doilea control a avut loc la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde blocul alimentar a fost găsit igienizat corespunzator.
”Din 1000 portii pregătite a fi oferite pacientilor s-au constatat diferenţe nesemnificative de gramaj în minus, pentru care s-a dispus remedierea”, a mai transmis ANPC. A fost aplicată o sancţiune în valoare de 1.000 lei.
Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Cătălin Cîrstoiu, a afirmat, în urma unui control făcut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor la spitale, că ANPC ar trebui să verifice operatori economici, ceea ce spitalele nu sunt.
El a menţionat şi că, fiind stare de alertă epidemiologică, şi reprezentanţii ANPC ar trebui să respecte restricţiile: ”nu intrăm aşa, cum vrem noi, în bocancii de stradă”. ”Nu aşa vom face lucrurile să evolueze, nu trebuie să ne întoarcem la metehne vechi”, subliniază Cîrstoiu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰