Antena Meniu Search
x

Video ”Convoiul Libertății” are ecou și în România. Inspiraţi de protestele camionagiilor din Canada, zeci de şoferi s-au adunat la Constanţa

Convoiul numit "al libertăţii" a ajuns şi în România. Inspiraţi de protestele care tulbură Canada de două săptămâni, zeci de şoferi plănuiesc să facă înconjurul ţării, ca să conteste restricţiile. Azi, au ajuns în Constanţa, însă grupuri din toată ţara sunt aşteptate la Bucureşti. Oficialii din toată lumea se tem că mişcarea se va transforma într-una anti-guvernamentală.

de Redactia Observator

la 10.02.2022, 20:19

Vezi și

Ambassador e cel mai lung pod suspendat din lume care face legătura între Detroit şi Ontario. De două zile, este blocat. 25 la sută din comerţul dintre cele două ţări este asigurat pe aici. Cozile se întind pe 20 de kilometri iar pierderile sunt estimate la 300 de milioane de dolari pe zi.

Apelurile ca protestul să fie încheiat au venit şi de la Casa Albă.

Jen Psaki, purtător de cuvânt Casa Albă: ”Blocada pune în pericol lanţul de aprovizionare al industriei auto pentru că podul este principala cale pe care sunt transportate componentele auto, motoarele şi alte părţi componente, iar protestul provoacă întârzieri în lanţul de producţie”.

Doi dintre cei mai mari producători auto din lume, Ford şi Toyota, au oprit deja producţia în mai multe fabrici. Piesele de care au nevoie sunt în convoiul blocat la intrarea în SUA, iar protestatarii nu dau înapoi. Spun că vor pleca doar când restricţiile covid vor fi ridicate în totalitate.

Pe acelaşi subiect

Șoferi români în ”Convoiul Libertății” din Canada

Csaba Vizi este alături de protestatarii canadieni din prima zi.

Csaba Vizi, şofer din Baia Mare: ”Nu mă gândesc la câte zile trebuie să stau. Sunt foarte mulţi şoferi de camion, avem extraordinar de mulţi suporteri, români care şi-au pierdut locul de muncă. Pur şi simplu am ajuns la un punct în care nu mai avem ce pierde, deci ducem treaba asta până la capăt”.

Protestul a depăşit cu mult graniţele.

Un convoi de 200 de maşini a plecat ieri din Nisa cu destinaţia Paris. Unde mâine se vor reuni cu alţi protestatari din toată ţara. Apelul la mobilizare s-a dat pe reţelele de socializare, iar pe drum există mai multe puncte unde primesc mâncare şi apă înainte de a merge mai departe.

De la Paris, mulţi se vor îndrepta spre Bruxelles. 14 februarie e data la care şi-au dat întâlnire în capitala Europei unde protestul a fost declarat, de asemenea, ilegal.

Șoferi din mai multe țări europene și-au anunțat prezența la protestul camionagiilor 

Şi-au anunţat prezenţa şoferi din Ungaria, Austria, Germania, Marea Britanie, Olanda şi cel mai probabil şi România. De altfel, un astfel de convoi a ajuns, azi, la Constanţa.

În Noua Zeelandă, peste 100 de protestatari au fost arestaţi astăzi după ce s-au ciocnit cu poliţia.

De trei zile, o mie de oameni blochează străzile din jurul Parlamentului în Wellington. Peste tot, în lume, manifestanţii contestă restricţiile impuse de guverne ca urmare a pandemiei, mai ales certificatul de vaccinare şi obligativitatea portului măştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » ”Convoiul Libertății” are ecou și în România. Inspiraţi de protestele camionagiilor din Canada, zeci de şoferi s-au adunat la Constanţa