Copii răniţi grav, după ce s-au jucat cu petarde comercializate ilegal

De Redactia Observator.
Publicat: 29.12.2019, 20:28.
Actualizat: 29.12.2019, 20:29

Petarde periculoase se vând încă la liber în orice colţ de piaţă. Şi asta deşi sunt interzise şi inclusiv folosirea lor e pedepsită. Mai grav este că ce pe unii îi distrează, pe alţii îi traumatizează. Mulţi oameni se plâng de zgomotul provocat de pocnitori.

Petarde periculoase se vând încă la liber în orice colţ de piaţă. Şi asta deşi sunt interzise şi inclusiv folosirea lor e pedepsită. Mai grav este că ce pe unii îi distrează, pe alţii îi traumatizează. Mulţi oameni se plâng de zgomotul provocat de pocnitori. La fiecare final de an, zeci de oameni ajung la spital cu răni grave provocate de petarde. Ultimele victime sunt doi copii care vor rămâne cu sechele pe viaţă.

Într-o piaţă din Bucureşti, petardele periculoase se vând la tarabele de flori. Sunt ascunse sub tejghea şi se scot doar atunci când clientul trece testul.

Legal, vânzarea lor este interzisă. În realitate, le poate cumpăra oricine.

Zeci de oameni ajung la spital în preajma sărbătorilor cu răni grave provocate de petarde. Recent, doi copii au fost mutilaţi de pocnitori.

Monica Pop, director Spitalul de Oftalmologie: Îmi pare rău că sunt copii care vor suferi toată viaţa după o distracţie de genul ăsta. Recomandările mele sunt să nu se vândă aşa ceva, să nu existe aşa ceva, să nu se importe şi poliţia să fie mai vigilentă. Ştim foarte bine că există tarabe prin pieţe la care se vând şi pe la colţ de stradă şi nu numai

Cel mai grav caz s-a petrecut în ziua de Crăciun. Un bărbat de 50 de ani din Iaşi a murit, după ce şi-a aprins o petardă în gură.

Oamenii susţin că "sunt tot felul de indivizi care vând tot felul de produse. Şi nu o fac în mod legal. Uitaţi-vă! Aparent zici că e ordine şi nu e. Bântuie pe aici Poliţia Locală şi se fac că nu văd".

Poliţiştii au confiscat 60 de tone de produse pirotehnice în toată ţara. Acţiunea s-a numit "Foc de artificii".

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Ministerul de Interne: Colegii mei au efectuat 1.520 de acţiuni şi controale în complexe, pieţe şi alte obiective. Au fost constatate 460 de infracţiuni şi au fost aplicate amenzi în valoare de 284 de mii de lei

Potrivit legii, doar persoanele peste 16 ani pot folosi articole pirotehnice din categoria 1 şi P1, adică scântei, pocnitori cu confeti, chibrituri detonante sau jerbe. Celelalte materiale, inclusiv petardele, pot fi folosite doar de pirotehnicieni. Amenzile în acest caz sunt cuprinse între 5 mii şi 7.500 de lei.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.